ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministrul de Externe Andrei Galbur s-a întîlnit cu comisarul european Johannes Hahn

08:02 | 09.02.2016 Categorie: Oficial

Chişinău, 9 feb. /MOLDPRES/. Viceprim-ministrul Andrei Galbur, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene s-a întîlnit luni, în cadrul unei vizite de lucru la Bruxelles, cu comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul de informare și comunicare cu mass-media al MAEIE.

În cadrul întrevederii, au fost abordate chestiuni actuale de pe agenda relaţiilor Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, în particular, vizînd implementarea Acordului de Asociere, obiectivele prioritare ale Guvernului pentru perspectiva apropiată, reluarea asistenţei financiare, precum şi situaţia social-politică curentă din Republica Moldova. 

Oficialul moldovean i-a înmînat comisarului european o scrisoare din partea prim-ministrului Pavel Filip adresată Preşedintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker în care se relatează despre paşii ce urmează să fie efectuaţi de către guvernul moldovenesc în vederea promovării reformelor necesare şi redresării situaţiei social-economice din ţară.  

Referindu-se la realizarea Planului naţional de acţiuni privind implementarea Acordului de Asociere, ministrul Andrei Galbur a subliniat faptul că noul Guvern este hotărît să lichideze, pînă la reuniunea Consiliului de Asociere din mijlocul lunii martie, restanţele înregistrate la acest capitol.

La rîndul său, comisarul Hahn a încurajat autorităţile de la Chişinău să acţioneze cu fermitate în vederea implementării reformelor economice şi structurale, în particular, în domeniul justiţiei, combaterii corupţiei, consolidării sectorului financiar-bancar. El a mai subliniat importanţa continuării dialogului cu societatea civilă şi reluării cooperării cu partenerii externi de dezvoltare în vederea depăşirii problemelor cu care se confruntă în acest moment Republica Moldova.

În acest sens, comisarul Hahn a sugerat elaborarea unei Foi de Parcurs cu termeni de executare  pentru acţiunile menţionate în lista de priorităţi imediate. Ambii oficiali au împărtăşit viziunea că reuniunea apropiată a Consiliului de Asociere va constitui un element de evaluare obiectivă a rezultatelor înregistrate şi o platformă pentru stabilirea în comun a priorităţilor pentru perioada imediat următoare. 

(Editor A. Răileanu)

img16001057

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!