ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

PLDM a propus modificarea Constituției în Parlament pentru alegerea președintelui țării în mod direct

13:57 | 09.02.2016 Categorie: Politică

Chişinău, 9 feb. /MOLDPRES/. Partidul Liberal Democrat din Moldova a anunțat astăzi că 11 deputați din cadrul fracțiunii au semnat inițiativa legislativă cu privire la modificarea Constituției, astfel încît Președintele țării să fie ales prin vot direct, informează MOLDPRES.

Deputatul liberal-democrat Chiril Lucinschi a declarat că ”inițiativa vine ca răspuns la declarațiile președintelui Parlamentului, Andrian Candu, care a făcut cunoscut disponibilitatea majorității parlamentare de a susține desfășurarea unui referendum național în această privință”.

”Prin intervențiile din anul 2000 în textul Constituției a fost creat un model constituțional deficient, care a generat multe blocaje și crize politice. De aceea, îndemnăm toți deputații care au declarat că susțin această modificare constituțională, să vină și să semneze proiectul înaintat de PLDM”, a menționat Lucinschi.

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat recent că proiectul privind alegerea şefului statului de către popor va fi propus la vot în Legislativ, pentru a evita eforturile de colectare a semnăturilor pentru desfăşurarea unui referendum de modificare a Constituţiei.

Pentru a putea fi trimis spre avizare Curţii Constituţionale, proiectul privind modificarea modalității de alegere a șefului statului trebuie să fie semnat de cel puțin 34 de parlamentari.

(Reporter P. Beregoi, editor A Răileanu)

img16001072

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!