ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Utilaje de milioane de lei nu sînt folosite pe deplin în spitalele din R. Moldova

17:21 | 09.02.2016 Categorie: Societate

Chişinău, 9 feb. /MOLDPRES/. Utilaje de milioane de lei nu sînt folosite pe deplin în spitalele din R. Moldova, a anunţat astăzi ministrul Sănătăţii Ruxanda Glavan, după ce a efectuat vizite de lucru la trei spitale, care au primit echipamente medicale în urma unui credit, oferit de Agenția Japoneză de Cooperare Internațională, informează MOLDPRES.

Zeci de dispozitive medicale moderne fie sînt utilizate în proporție de 30-40%, fie nici nu au fost date în exploatare. O asemenea situație s-a constatat la Spitalul Clinic Municipal „Sfînta Treime”, la Institutul de Medicină Urgentă și la Institutul Oncologic.

Astfel, pacienții spitalelor nu pot beneficia de un șir de servicii de înaltă performanță, odată ce instituțiile medicale nu dispun de resurse financiare pentru a achiziționa consumabile, care să asigure funcționarea utilajelor medicale. Printre acestea se numără: tomografe, angiografe, aparate de rezonanță magnetică nucleară.

În ultimii ani, sistemul medical a beneficiat de investiții în sector de peste 1,5 miliarde de lei, dintre care circa 800 milioane de lei au fost oferite sub formă de împrumut de la Agenția Japoneză de Cooperare Internațională și alți creditori. Banii au fost alocați pentru 16 instituții medicale din țară, dintre care cinci din municipiul Chișinău (Institutul Mamei și Copilului, Spitalul Clinic Republican, Spitalul Clinic Municipal „Sfînta Treime”, Institutul de Medicină Urgentă și Institutul Oncologic).

În context, ministrul Sănătății Ruxanda Glavan a cerut directorilor de spitale să prezinte calcule reale. “Ministerul Sănătății se va concentra pe identificarea soluțiilor pentru a pune în funcțiune aceste dispozitive, mai ales pentru pacienții care au nevoie de asistență medicală 24 din 24 de ore”, a menţionat Glavan.

Ministerul de resort urmează să opereze modificări la capitolul calcularea bugetelor pentru anul 2016, astfel încît echipamentele moderne existente să fie utilizate pe deplin.

(Reporter D. Moraru, editor A. Răileanu)

img16001083

img16001083

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!