ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La o școală profesională din Chișinău a fost lansat primul laborator pentru operatorii de cazane pe biomasă

12:25 | 03.03.2016 Categorie: Societate

Chişinău, 3 mar. /MOLDPRES/. La Şcoala profesională nr. 3 din Chișinău a fost lansat astăzi, în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă 2, primul laborator tehnic destinat operatorilor de cazane pe biomasă, informează MOLDPRES.

Laboratorul este conectat la sistemul de încălzire termică pe baza resurselor regenerabile şi are în dotare cazane pe biomasă de diferite tehnologii ce funcţionează în regim real. Pe lîngă cunoştinţele teoretice, elevii vor avea posibilitatea să învețe cum să folosească aparatajele care funcționează pe resurse naturale.

Viceministrul Educației, Cristina Boaghi, prezentă la eveniment a felicitat studenții cu ocazia deschiderii laboratorului modern.

”Ne-am propus să modernizăm procesul de învățămînt tehnic profesional și să-l apropiem de necesitățile pieții muncii, pentru a-l face cît mai atractiv pentru tineri și pentru a facilita încadrarea lor în cîmpul muncii. Pînă în prezent, am reușit să creăm mai multe centre de excelență în cele mai importante domenii ale economiei naționale, am inițiat parteneriate de colaborare cu agenți economici în vederea asigurării cu posturi de muncă a studenților, am elaborat un nou mecanism de finanțare pentru fiecare elev și program de instruire în parte, care va permite eficientizarea resurselor financiare din sistem și nu în ultimul rînd am creat Agenția Națională de Asigurare a Calității în învățămîntul profesional”, a menționat Boaghi.

La rîndul său, reprezentantul permanent adjunct al PNUD Moldova, Narine Sahakyan, a declarat că țara noastră este dependentă de energia importată din alte țări, ceea ce creează o problemă pentru securitatea energetică. „Autoritățile trebuie să se mobilizeze pentru a folosi, promova și dezvolta piața resurselor alternative energetice, inclusiv biomasa. R. Moldova folosește în prezent doar 13% din energia regenerabilă, iar noi ne-am propus să oferim ajutorul și suportul necesar pentru a atinge anul acesta cifra de peste 17 la sută. Moldova are un potențial foarte mare de resurse regenerabile de energie și nu este nevoie să importați biomasă cînd se poate de folosit resursele locale”, a afirmat Sahakyan.

Proiectul Energie şi Biomasă 2 este implementat în țara noastră în perioada anilor 2015-2017. Acesta are un buget total de 9,41 milioane de euro, bani acordaţi de Uniunea Europeană.

Începînd cu anul 2015, în trei şcoli profesionale din țară au fost lansate noi cursuri educaţionale dedicate sectorului energiei din biomasă, răspunzînd astfel cererii de noi profesionişti solicitaţi  în sectorul energetic. În prezent, 167 de instituții publice și circa o mie de gospodării casnice folosesc încălzirea de biomasă.

(Reporter P. Beregoi, editor A. Răileanu)

img16001798

img16001798

img16001798

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!