ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președintele CEC Iurie Ciocan a fost audiat în Parlament

19:21 | 01.04.2016 Categorie: Politică

Chişinău, 1 apr. /MOLDPRES/. Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC) Iurie Ciocan a fost audiat astăzi în Legislativ pe subiectul deciziei de respingere a inițiativei de organizare a unui referendum constituţional privind schimbarea modalității de alegere a șefului statului, reducerea numărului de deputați pînă la 71 și limitarea imunității acestora, informează MOLDPRES.

Propunerea de organizare a audierilor a fost înaintată de preşedintele PSRM, Igor Dodon, ulterior fiind susţinută de majoritatea deputaților.

„Un număr de 400 mii de oameni s-au pronunțat pentru un referendum constituțional. Eu personal am semnat pentru organizarea acestuia. Nu înțelegem de ce Comisia Electorală Centrală și-a permis abuziv să nu asculte argumentele grupului de inițiativă și a luat această decizie”, a declarat Igor Dodon.

„Nici cei prezenți în sală nu prea cunosc argumentele respingerii inițiativei de organizare a referendumului. Există și o contradicție de idei. Avem decizia Curții Constituționale și încercarea de organizare a acestui referendum. Este necesar să aflăm toate informațiile”, a menționat liderul PDM Marian Lupu.

Potrivit raportului lui Iurie Ciocan, comisia a constatat că grupul de inițiativă nu a prezentat 20 mii de semnături din cel puțin jumătate din unitățile teritorial–administrative. 

„Pentru inițierea referendumului republican constituțional, grupul de inițiativă urma să prezinte cel puțin 360 mii de semnături valabile pentru fiecare întrebare propusă, care să provină din cel puțin 18 unități administrativ-teritoriale de nivelul al doilea, iar în fiecare din ele trebuie să fie înregistrate cel puțin 20 mii de semnături în sprijinul acestei inițiative”, a susținut Iurie Ciocan.

„În urma verificării cantitative a listelor de subscripție, CEC a stabilit că din cele 34 de raioane/municipii, doar în trei cazuri au fost colectate numărul suficient de semnături, în Chișinău, Bălți și Orhei”, a adăugat Ciocan.

Pe 14 martie curent, Membrii Platformei „Demnitate şi Adevăr” au depus la CEC peste 400 mii de semnături colectate pentru desfăşurarea referendumului republican de revizuire a Legii Supreme. Proiectul de modificare a Constituţiei a fost depus la CEC la data de 5 noiembrie 2015.

(Reporter A. Plitoc, editor A. Răileanu)

img16002636

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!