ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Parlamentul, împreună cu Guvernul, au solicitat sprijinul Comunității Energetice în evaluarea independentă externă a ANRE

14:33 | 21.04.2016 Categorie: Oficial

Chişinău, 21 apr. /MOLDPRES/. Președintele Parlamentului Andrian Candu și Prim-ministrul Pavel Filip au semnat un demers la adresa Comunității Energetice, prin care solicită sprijin în evaluarea independentă externă a Agenției Naționale de Reglementare în Energetică, informează MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului. 

Pe această cale, Legislativul și Executivul se angajează să dezvolte sectorul energetic, să asigure eficiența mijloacelor de distribuție a energiei și să modernizeze acest sector conform standardelor europene.

„Sporirea transparenței și condițiilor investiționale în sectorul energetic este un punct-cheie în parcursul stabilizării pozitive a țării, iar acest lucru se poate face doar cu transparentizarea și întărirea capacităților ANRE. În acest sens, avem o colaborare strînsă cu Guvernul și vom continua stabilizarea prețului energiei și reglarea tuturor tarifelor în funcție de puterea de cumpărare a cetățenilor Republicii Moldova. O mai bună transparență și eficientizare la nivelul acestei instituții se va traduce într-o stabilitate energetică a țării din punct de vedere tarifar și va asigura independența Republicii Moldova în acest sector crucial”, a menționat Președintele Parlamentului, exprimînd gratitudine Comunității Energetice și partenerilor de dezvoltare pentru sprijinul acordat în implementarea reformei sectorului energetic.

Sporirea transparenței și condițiilor investiționale în sectorul energetic este o acțiune comună, asumată de Parlament și Guvern, prevăzută în Foaia de parcurs privind reformele prioritare, ce urmează a fi întreprinse pînă pe data de 31 iulie 2016.

Republica Moldova a aderat la Tratatul de constituire a Comunității Energetice în 2009, prin care și-a asumat consolidarea sectorului energetic național, dezvoltarea piețelor concurențiale de energie electrică și gaze naturale, precum și integrarea acestora cu piețele energetice europene.

(Editor M. Jantovan)

img16003213

img16003213

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!