ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Linas Linkevičius: Lituania aşteaptă din partea guvernării de la Chişinău reforme în toate domeniile

10:13 | 27.04.2016 Categorie: Politică

Chişinău, 27 apr. /MOLDPRES/. Lituania şi Uniunea Europeană aşteaptă din partea guvernării de la Chişinău acţiuni concrete bazate pe reforme în toate domeniile, semnarea unui acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi depolitizarea instituţiilor statului, a declarat ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, Linas Linkevičius, după întrevederea cu omologul său moldovean Andrei Galbur, informează MOLDPRES.

Oficialul lituanian a subliniat că R. Moldova trebuie să întreprindă paşi concreţi care să aducă rezultate pozitive, întrucît ţara urmează să fie evaluată după acţiuni bine stabilite.

„Apreciem rezultatele pozitive care le atestăm în ultima perioadă în R. Moldova, aşteptăm noi rezultate în continuare, deoarece nu vom tolera niciodată corupţia şi lipsa de responsabilitate din partea conducerii ţării”, a declarat Linas Linkevičius.

„Pentru a se bucura în continuare de sprijinul Uniunii Europene, este necesar ca R. Moldova să semneze un acord cu FMI, aşteptăm reforme în sistemul bancar, combaterea corupţiei în sistemul justiţiei şi nu numai, transparenţa preţurilor în sectorul energetic, minimalizarea influenţei oligarhilor asupra stabilirii tarifelor, precum şi depolitizarea instituţiilor media din ţară”, a adăugat Linkevičius.

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova, Andrei Galbur, a menţionat că în cadrul întrevederii s-a discutat despre foaia de parcurs a Guvernului şi Parlamentului în implementarea Acordului de Asociere cu UE, problematica Transnistriei, securitatea naţională privind conflictul din Ucraina şi direcţiile prioritare ale ţării pentru perioada următoare.

„În mai puţin de două luni de zile, am realizat aproape 41% dintre măsurile incluse în foaia de parcurs. Vom miza în continuare pe intensificarea relaţiilor moldo-lituaniene şi o cooperare strînsă în domeniul economic, mai ales că în a doua jumătate a anului urmează să aibă loc o nouă rundă a şedinţei comune a comisiei moldo-lituaniene pentru integrarea europeană”, a declarat Andrei Galbur.

Ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, Linas Linkevičius, efectuează, în perioada 26-28 aprilie, o vizită de lucru la Chişinău, în cadrul căreia va avea întrevederi cu Preşedintele Republicii Moldova Nicolae Timofti, Prim-ministrul Pavel Filip, Preşedintele Parlamentului Andrian Candu, precum şi cu liderii unor partide politice din ţară.

(Reporter A. Plitoc, editor L. Alcază)

img16003359

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!