ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premiera unui spectacol de Ion Druţă va avea loc la Teatrul Naţional „M. Eminescu”

18:02 | 27.04.2016 Categorie: Cultură

Chişinău, 27 apr. /MOLDPRES/. La Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău va avea loc, pe 28 şi 29 aprilie, la ora 18.00, premiera spectacolului „Casa Mare” de Ion Druţă, în regia lui Alexandru Cozub, informează MOLDPRES.

Fragmente din spectacol au fost prezentate astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, care a avut loc în incinta instituţiei.

Scenografia este semnată de Iurie Matei, selecţia muzicală – de Alexandru Tîrşu, costume – Ludmila Covali şi regia tehnică – de Mihaela Damian-Ostric.

Din distribuţie fac parte actorii: Margareta Pîntea (Vasiluţa), Victor Nofit (Păvălache), Doina Severin (Sofiica), Nicu Suveică (Timofte), Vitalie Rusu (Moş Ion), Sandu Leancă (Nistor), Angela Cărăuş (Gafiţa), Valentin Zorilă (Petre), Angela Ciobanu (Eleonora), Ana Tcacenco (Tudosia) ş.a.

Solicitat de MOLDPRES, Alexandru Cozub a menţionat că a recitit piesa „Casa Mare” şi a înţeles că ea abordează o temă destul de actuală – relaţiile dintre oameni şi valorile general-umane. „O astfel de piesă ar face cinste oricărui teatru şi oricărei dramaturgii naţionale”, a constatat Alexandru Cozub.

Potrivit regizorului, scriitorul Ion Druţă va fi prezent la premiera spectacolului pe data de 13 mai.

Actorul Vitalie Rusu, care joacă în rolul lui Moş Ion, a subliniat că acesta e un rol care pentru prima dată l-a îmbătrînit şi l-a purificat.

„Vreau să mă apropii de sufletul lui Druţă, pentru că, de fapt, Moş Ion este el, maestrul. El este conştiinţa, cuminţenia şi înţelepciunea neamului nostru”, a specificat Vitalie Rusu.

Piesa „Casa Mare” a mai fost montată la Teatrul Naţional "M. Eminescu" (pe atunci - Teatrul Muzical-Dramatic „A. S. Puşkin”) în 1962 de Victor Gherlac şi în 1990 – de Nicoleta Toia din România.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază) 

img16003391

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!