ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Prima Asociaţie a băştinaşilor a fost creată în raionul Străşeni

10:56 | 29.04.2016 Categorie: Regiuni

Chişinău, 29 apr. /MOLDPRES/. 25 de localităţi din ţară vor derula programe de integrare a băştinaşilor plecaţi de acasă. Acestea se înscriu în proiectul „Migraţie şi dezvoltare locală” iniţiat de Guvernul R. Moldova, implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) cu finanţarea Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare, informează  MOLDPRES.

Prima întrunire în cadrul proiectului a fost organizată ieri în satul Lozova, raionul Străşeni. La adunare a fost creată o asociaţie a băştinaşilor care intenţionează să se implice în acţiuni de dezvoltare şi promovare a  satului natal. „Pentru noi Lozova e un loc sfînt pe care dorim să-l vedem înfloritor, cu care să se mîndrească nepoţii şi strănepoţii. Este o iniţiativă minunată care trebuia demarată demult”, a menţionat antreprenorul Nicolae Ciobanu, originar din Lozova, preşedinte ales al asociaţiei.

Băştinaşii lozoveni împreună cu autorităţile locale au punctat un plan de lucru pentru următorii ani ce include mai multe soluţii pentru problemele satului. Printre primele iniţiative susţinute de băştinaşi este o campanie de ajutorare a familiilor  defavorizate în ajunul Sărbătorilor Pascale.

Potrivit managerului Proiectului PNUD „Migraţie şi dezvoltare locală”, Olesea Cazacu, în două săptămîni asociaţii ale băştinaşilor vor fi create şi în celelalte localităţi înscrise în program. „Astfel va fi implementată o nouă abordare în dezvoltarea satelor şi oraşelor prin implicarea şi mobilizarea băştinaşilor plecaţi de acasă. În acest mod autorităţile publice locale vor valorifica migraţia, transformînd fenomenul dintr-o provocare într-o oportunitate pentru dezvoltare”, a precizat reprezentantul PNUD.

Migrația este considerată una dintre cele mai stringente probleme cu care se confruntă Republica Moldova. Potrivit datelor oficiale, mai mult de o treime din populaţia ţării este plecată de acasă. Totodată, se înregistrează o tendinţă în creştere a migraţiei interne, care la fel afectează situaţia demografică, socială şi economică.

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)

img16003450

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!