ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

BNM a operat cea mai mare diminuare a prognozei inflației din ultimii ani

12:23 | 29.04.2016 Categorie: Economie

Chişinău, 29 apr. /MOLDPRES/. Banca Națională a Moldovei (BNM) a revizuit în scădere prognoza inflației pentru anul 2016 la 7,0 la sută, față de 10,1 la sută, cît anticipa în februarie. Este cea mai sensibilă revizuire a prognozei din ultimii ani, informează MOLDPRES.

Rata anuală a inflaţiei va reveni în limitele intervalului de variație a țintei de 5 la sută în trimestrul trei 2016, cu un an mai devreme decît se prognoza anterior. Conform noii runde de prognoză, rata inflației medii anuale pentru anul 2017 se plasează la nivelul de 4.8 la sută, cu 1.8 puncte procentuale sub nivelul estimat anterior.

Revizuirea proiecției ratei anuale a inflației în sensul diminuării decurge din contribuțiile inferioare ale tuturor componentelor inflației. Rata anuală a inflaţiei pentru luna martie 2016 a înregistrat nivelul de 9.4 la sută sau cu 0.9 puncte procentuale inferior celui din luna precedentă. Temperarea respectivă s-a produs preponderent datorită diminuării contribuțiilor din partea prețurilor la produsele alimentare și a inflației de bază.

Este pentru a doua în acest an cînd banca centrală revizuiește în scădere prognoza inflației, după ce în februarie a coborît-o la 10,1 la sută, față de 11,9 la sută, cît anticipa în noiembrie 2015. Banca Centrală a înăsprit pe parcursul anului 2015 politica monetară, majorînd rata de bază de la 6,5 la sută la 19,5 la sută, în acest an însă în situația în care indicele prețurilor de consum este într-o scădere continuă a redus rata la 15 la sută.

Calibrarea graduală a conduitei politicii monetare, susținută de așteptările cu privire la reducerea ratei inflației, urmărește favorizarea unui climat monetar capabil să stimuleze activitatea de creditare și economisire, alături de adaptarea în continuare a mediului economic intern la volatilitatea și incertitudinea aferente situației macroeconomice externe, apreciază BNM.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img16003454

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!