ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Liderul regiunii separatiste Donețk acuză Kievul că ar fi pregătit un atentat împotriva lui

18:00 | 29.04.2016 Categorie: Externe

Kiev, 29 apr. /MOLDPRES/. Autoritățile separatiste din estul Ucrainei au anunțat vineri că au arestat mai mulți agenți ai serviciilor secrete ucrainene, pe care i-au acuzat că pregăteau un atentat împotriva "președintelui autoproclamatei Republici Populare Donețk", Aleksandr Zaharcenko, informează agenția AFP, citată de AGERPRES și MOLDPRES.

"Ne-a parvenit o informație conform căreia un atentat împotriva unor înalte personalități ale statului, printre care și eu, era în curs de pregătire", a declarat așa-zisul "președinte" al regiunii separatiste Donețk, în cadrul unei conferințe de presă organizate în acest fief al rebelilor proruși.

"Mai multe persoane au fost arestate și o încărcătură explozibilă a fost interceptată. Ei pregăteau o explozie care mă viza pe mine și coloana mea de mașini, de Paști", a precizat Zaharcenko. Toate persoanele arestate sînt, potrivit liderului separatist, "membri activi ai serviciilor de securitate ucrainene" (SBU).

La rîndul său, așa-zisul "Minister al securității de stat" al republicii autoproclamate Donețk a precizat că suspecții arestați aveau complici în zonă, care le-au oferit informații cu privire la deplasările lui Zaharcenko.

Autoritățile ucrainene au negat aceste acuzații.

"În rîndul rebelilor, lupte pentru influență au loc în mod constant și deja în timpul tentativelor de atentat precedente ei au încercat să facă responsabilă partea ucraineană", a declarat Oleksandr Motujianik, un purtător de cuvînt al armatei ucrainene. "Nu sîntem implicați în nicio tentativă", a spus el.

Ucraina este de doi ani de zile scena unui război în care armata ucraineană luptă împotriva separatiștilor susținuți militar de Rusia, potrivit Kievului și Occidentului, în timp ce Moscova dezminte aceste acuzații. De la declanșarea lui, în aprilie 2014, conflictul a făcut deja aproape 9.300 de morți și a provocat exodul a peste 1,5 milioane de oameni.

În pofida instaurării unui armistițiu care a permis încetarea aproape totală a luptelor, violențe mai au încă loc destul de des de-a lungul liniei frontului.

(Editor L. Alcază)

img16003474

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!