ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

China a refuzat accesul unui port-avion american pentru o escală la Hong Kong

10:28 | 30.04.2016 Categorie: Externe

Beijing, 30 apr. /MOLDPRES/. China a refuzat ca port-avionul american USS Stennis și navele care îl însoțesc să facă escală în portul Hong Kong, a făcut cunoscut vineri un purtător de cuvînt al Pentagonului, potrivit AFP, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

"Recent am fost informați că o cerere de escală la Hong Kong a USS Stennis și vaselor care îl însoțesc a fost refuzată", a explicat acest purtător de cuvînt, comandantul Bill Urban.

Pînă în prezent, nu se cunoaște motivul pentru care China a refuzat această solicitare, însă incidentul a avut loc într-un moment de puternice tensiuni între cele două țări din cauza revendicărilor teritoriale ale Beijingului în Marea Chinei de Sud.

"Navele noastre au mai făcut numeroase escale la Hong Kong fără probleme și chiar sîntem prezenți acolo cu vasul de comandament USS Blue Ridge. Sperăm că acest lucru va continua", a mai afirmat Bill Urban.

Este primul refuz de escală la Hong Kong pentru o navă americană cu începere din august 2014.

Secretarul Apărării, Ashton Carter, a vizitat USS Stennis pe 15 aprilie cînd naviga în largul Filipinelor, nu departe de zonele disputate unde China este pe punctul de a amenaja mici insule construind infrastructuri, printre care piste de aterizare.

Cu această ocazie, demnitarul american a afirmat că Statele Unite vor continua "să joace un rol pentru menținerea păcii și stabilității" în regiune, în ciuda ambițiilor Beijingului asupra acestei zone strategice pentru comerțul internațional. El a promis sprijinul Washingtonului Filipinelor și altor țări din regiune care fac față "intimidărilor" și "constrîngerilor".

China consideră "teritoriul său național" aproape toată Marea Chinei de Sud și efectuează în arhipelagul Spratly (sud) vaste lucrări de rambleiere, transformînd recifele de corali în porturi, piste de aterizare și diverse infrastructuri.

Vietnamul, Filipinele, Brunei, Malaiezia și Taiwanul au și ele revendicări — care uneori se suprapun — asupra unei zone în regiune.

(Editor A. Răileanu)

img16003477

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!