ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O grădiniţă din raionul Nisporeni a fost renovată din grantul oferit de România

16:01 | 11.05.2016 Categorie: Regiuni

Chişinău, 11 mai. /MOLDPRES/. Grădiniţa din satul Vînători, raionul Nisporeni, a fost inaugurată astăzi după ce a fost renovată din sursele grantului oferit de Guvernul României. Lucrările de reconstrucţie a clădirii au fost gestionate de Fondul de Investiţii Sociale din Moldova (FISM), comunică MOLDPRES.

Prezent la eveniment, ambasadorul României în R. Moldova, Marius Lazurca, a declarat că ceea ce a văzut în satul Vînători demonstrează utilitatea programului României. “Cei 55 de copii care vin astăzi la această grădiniţă modernă beneficiază în mod direct de asistenţa Guvernului român. Faptul că s-a lucrat atît de bine la grădiniţa din Vînători ne încurajează să continuăm acest proiect. Sperăm ca în curînd, să putem anunţa o nouă finanţare destinată modernizării şi dotării grădiniţelor din R. Moldova”, a menţionat diplomatul.

„În grădinița din satul Vînători au fost deschise două grupe de copii, iar pe tot teritoriul țării s-au deschis circa 200 de grupe noi. Prin intermediul proiectului implementat de FISM cu susţinerea Guvernului României au fost create circa cinci mii de locuri pentru preşcolari”, a subliniat, la rîndul său, Mircea Eşanu, director executiv al Fondului de Investiţii Sociale din Moldova.

Costul total al proiectului este de trei milioane de lei, dintre care jumătate de sumă a fost alocată din grantul oferit de Guvernul României, restul constituind contribuţia bugetelor de stat şi cel local.

Din grantul României la grădiniţa din Vânători a fost schimbat acoperișul, au fost renovaţi pereții interiori, tavanul, podeaua. În curtea grădiniței a fost montat pavaj, iar pereții exteriori ai clădirii au fost izolați termic. De asemenea, în grădiniță a fost instalat un sistem performant de încălzire, a fost construit apeduct şi sistem de canalizare. În prezent această instituţie este singura din localitate care dispune de grupuri sanitare în interiorul clădirii.

Pentru renovarea şi dotarea grădiniţelor din R. Moldova, Guvernul României a alocat 20 milioane de euro prin intermediul unui program de asistenţă tehnică şi financiară pentru instituţiile preşcolare. Alte trei milioane de euro au fost oferite de statul român prin proiectul „Sporirea accesului şi a gradului de participare a copiilor din R. Moldova la educaţie timpurie”.

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)

img16003713

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!