ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Rusia și Belarus vor pregăti împreună o reacție la scutul antirachetă american în Europa

19:06 | 16.05.2016 Categorie: Externe

Moscova, 16 mai /MOLDPRES/. Rusia și Belarus au convenit să elaboreze în comun măsuri adecvate ca reacție la instalarea unor elemente ale sistemului de apărare antirachetă de către SUA în Europa, a declarat luni ministrul belarus de externe Vladimir Makei, citat de agențiile ruse de presă RIA Novosti și Interfax în paginile lor electronice, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

„Vom dezvolta împreună măsuri adecvate de reacție”, a declarat luni la Minsk, Vladimir Makei, în finalul discuțiilor purtate cu șeful diplomației ruse Serghei Lavrov, întrebat de ziariști cu privire la poziția Belarusului față de instalarea elementelor scutului american antirachetă în Europa de Est.

Problema securității pe continentul european a fost discutată de asemenea la întrevederea cu Lavrov, a indicat el. „Pentru noi acesta este un subiect foarte sensibil: în prezent, partenerii noștri occidentali poartă discuții despre suplimentarea trupelor în mai multe țări care sînt vecine cu noi”, a adăugat ministrul belarus de externe, citat de RIA Novosti.

Moscova și Minskul nu sînt adepți ai confruntării și se opun trasării unor linii de demarcație în Europa, a declarat la rîndul său șeful diplomației ruse Serghei Lavrov, citat de agenția de presă TASS.

„În problema securității europene, noi împărtășim îngrijorarea cu privire la faptul că parteneri din state membre NATO încearcă să escaladeze confruntarea, deplasează infrastructura militară mai spre Est, aproape de frontierele noastre”, a subliniat Lavrov.

Reiterînd că Rusia și Belarus nu sînt adepte ale confruntării, ministrul rus de externe a menționat că ambele țări pledează pentru ca „în Europa să fie aprobat principiul securității egale și indivizibile pentru toți”.

Inaugurarea joia trecută a scutului antirachetă la Deveselu (România) și începerea construcției unei baze similare antirachetă în Polonia a provocat o serie de declarații din partea Moscovei.

Astfel, președintele Vladimir Putin a spus că, în problema extinderii sistemului de apărare antirachetă al NATO în Europa de Est, Rusiei i se propune nu cooperare, ci o discuție pe un anumit subiect, potrivit Interfax.

„Acum, după instalarea acestor elemente ale scutului, ne gîndim la modul în care să neutralizăm amenințările ce apar la adresa securității Federației Ruse”, a subliniat șeful statului rus vineri, într-o întîlnire cu responsabili din industria apărării.

În finalul reuniunii, vicepremierul rus Dmitri Rogozin, responsabil pentru industria militară în guvernul de la Moscova, a declarat că președintelui Vladimir Putin i-au fost aduse la cunoștință informații despre unele teste destinate să aibă drept rezultat apariția unor tipuri de arme, superioare după caracteristicile tehnice față de cele ale potențialilor inamici.

„Răspunsul Rusiei la instalarea de elemente ale apărării antirachetă al SUA în România și Polonia va fi unul tehnico-militar, dar nu costisitor”, a declarat Rogozin, citat de Interfax.

„O reacție va fi, cu siguranță. Desigur, de ordin tehnico-militar, iar despre aceasta a vorbit președintele (Putin) însuși”, a spus Rogozin, reiterînd că Rusia nu se va implica într-o cursă a înarmării, ci va identifica măsuri „care să nu coste mult”.

(Editor A. Răileanu)

img16003872

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!