ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Andrian Candu a avut o întrevedere cu delegația Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – R. Moldova

12:43 | 19.05.2016 Categorie: Oficial

Chişinău, 19 mai /MOLDPRES/. Progresele Republicii Moldova în implementarea Acordului de Asociere cu UE și restanțele pe domenii punctuale incluse în Foia de parcurs au fost discutate în cadrul unei întrevederi a Președintelui Parlamentului Andrian Candu cu delegația Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – R. Moldova, condusă de eurodeputatul Andi Cristea, informează MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și relații publice a Legislativului. 

Speakerul Andrian Candu a exprimat apreciere pentru sprijinul și expertiza oferită Republicii Moldova de Parlamentul European în procesul de integrare europeană. Președintele Parlamentului a reiterat determinarea autorităților în implementarea angajamentelor asumate față de UE și în conformitate cu Foaia de parcurs privind agenda prioritară de reforme.  

”Pînă la sfîrșitul lunii iulie, Parlamentul își propune adoptarea legislației conexe Legii cu privire la Procuratură, a pachetului energetic și a celui de asanare a sistemului bancar. Deja au fost înregistrate unele progrese în implementarea Acordului de Asociere și de modificare a cadrului legislativ, dar este necesar și un control parlamentar al aplicării legilor. Nu dorim să așteptăm pînă în toamnă, vrem ca la 31 iulie, atunci cînd expiră termenul indicat în Foia de parcurs să avem un document nou, cu acțiuni pe care trebuie să le implementăm în a doua jumătate de an”, a menționat Andrian Candu.

Alte subiecte discutate în cadrul întrevederii s-au referit la discuțiile cu FMI de săptămîna viitoare, inițiativele de modificare a Constituției în Parlament și de adoptare a unui nou Cod al audiovizualului, auditul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică și necesitatea stringentă de a consolida independența Băncii Naționale a Moldovei.   

Eurodeputații au salutat anumite progrese înregistrate de Republica Moldova, încurajînd autoritățile să implementeze integral Acordul de Asociere pentru a restabili încrederea cetățenilor și a îmbunătăți nivelul de trai. Totodată, oficialii au îndemnat la implicarea mai activă a societății civile în procesul decizional la nivel de Parlament și Guvern.

Copreședintele Comitetului Parlamentar de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova, Andi Cristea a anunțat că progresele țării noastre vor fi examinate la Bruxelles, într-o ședință, care va avea loc pe data de 26 septembrie.

”Stabilitatea este esențială pentru Republica Moldova și este o premisă bună pentru implementarea reformelor”, a declarat europarlamentarul Andi Cristea.

Delegația Parlamentului European, formată din eurodeputații Andi Cristea, Michal Boni, Norica Nicolai și Petras Auštrevičius, efectuează o vizită în Republica Moldova în perioada 18-19 mai.

(Editor M. Jantovan)

img16003969

img16003969

img16003969

img16003969

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!