ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Parlamentarii europeni au încurajat Guvernul să implementeze reformele şi să continue drumul european

14:55 | 19.05.2016 Categorie: Oficial

Chişinău, 19 mai /MOLDPRES/. Premierul Pavel Filip a avut, astăzi, o întrevedere cu un grup de deputaţi europeni, membri ai Comitetului Parlamentar de Asociere RM-UE, care se află la Chişinău cu prilejul desfăşurării celei de-a II-a reuniuni a Comitetului Parlamentar de Asociere, informează MOLDPRES cu referire la Biroul comunicare și relații cu presa al Guvernului.

La briefingul de presă susținut după întrevedere, Pavel Filip a declarat că discuția cu parlamentarii europeni a fost una cordială și constructivă, urmată de un schimb de opinii privind cursul reformelor în Republica Moldova, implementarea Acordului de Asociere RM-UE şi a acţiunilor din Foaia de parcurs privind agenda prioritară a Republicii Moldova. 

”Cuvîntul cheie al întîlnirii a fost voința de a moderniza Moldova, voința Guvernului, voința parlamentară și cea europarlamentară. O parte din rezultatele acestei voințe deja se văd, în timpul apropiat se vor vedea și celelalte. Ministerele sînt turate puternic pentru a îndeplini reformele propuse. La fel și majoritatea parlamentară”, a afirmat Pavel Filip. 

În context, Premierul a exprimat gratitudine eurodeputaţilor pentru promovarea intereselor Republicii Moldova în cadrul structurilor UE de către grupurile politice din care fac parte, totodată apreciind foarte mult rolul Comitetului Parlamentar de Asociere în exercitarea controlului parlamentar asupra punerii în aplicare a Acordului de Asociere RM-UE. 

”Apreciem mult că Republica Moldova şi în anul 2016 rămîne a fi inclusă în lista ţărilor prioritare ale programului Parlamentului European. Suportul oferit prin intermediul respectivului program de sprijin democratic este unul foarte util şi ne va permite să îmbunătăţim actuala formulă de colaborare Guvern – Parlament, precum şi să eficientizăm mecanismele de implicare a societăţii civile în procesul de implementare a Acordului de Asociere”, a accentuat Prim-ministrul. 

La rîndul lor, deputații europeni au declarat că apreciază progresele Guvernului de la Chișinău în implementarea angajamentelor de pe agenda de asociere, reiterînd sprijinul lor constant în acest efort. 

”Mesajul nostru este fără echivoc unul de sprijin, pentru că sarcina Guvernului este deloc simplă. În discuția noastră am analizat fapte concrete și nu am ascultat promisiuni. Republica Moldova este în proces de redresare, ne dorim ca viteza acestei redresări să crească, dar pentru moment sîntem mulțumiți și aș spune că Republica Moldova este în grafic în ceea ce privește recuperarea întîrzierilor cauzate de turbulențele politice din anul 2015”, a declarat copreşedintele Comitetului de Asociere Parlamentară UE-RM, Andi Cristea. 

În aceeaşi ordine de idei, europarlamentara Norica Nicolai a subliniat importanța stabilității politice și a voinței autorităților de a implementa reformele necesare şi a guverna în beneficiul cetățenilor. 

”Pentru mine este important că avem garanția că la Chișinău sîntem în prezența unei guvernări în beneficiul cetățeanului, nu al unor grupuri de interese, nu al unor partide politice. Este o coaliție care susține acest Guvern și sper în responsabilitatea oamenilor politici, în stabilitatea acestui Guvern, indiferent de procesele electorale care vor avea loc în acest an. Reformele sînt promiţătoare, realiste. Sîntem la un început, care urmează să fie consolidat”, a punctat Norica Nicolai. 

Raportorul Parlamentului European pentru ţara noastră a menţionat că Moldova este un partener important pentru UE.  „Noi apreciem eforturile făcute de actuala guvernare, nu sînt într-o situaţie simplă, dar, cum am mai menţionat, noi sîntem parteneri şi nu am venit aici ca profesori care învaţă studenţii ce să facă, noi sîntem deschişi pentru cooperare şi sîntem gata să ajutăm. Desigur că noi cerem realizarea lucrurilor promise, dar vedem un viitor prosper pentru cooperarea noastră”, a spus Petras Austrevicius. 

La rîndul său, eurodeputatul Michał Boni a accentuat că procesul de asociere este important, nu doar pentru Moldova, dar și pentru Europa. Acesta a argumentat acest fapt, precizînd ca în viitor cooperarea puternică va oferi avantaje reciproce pentru Moldova și Europa,  care sînt parte a unei competiții globale puternice și a unei dezvoltări puternice.

Șeful delegației europarlamentarilor a mai menționat că pe 26 septembrie a.c. Comitetul parlamentar de asociere se va reuni la Bruxelles și va analiza progresele țării noastre în baza unei evaluări cu privire la reformele din domeniile sectoriale cuprinse de Foia de parcurs.

(Editor M. Jantovan)

img16003978

img16003978

img16003978

img16003978

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!