ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În R. Moldova a fost marcată Noaptea Europeană a Muzeelor

11:50 | 23.05.2016 Categorie: Cultură

Chişinău, 23 mai /MOLDPRES/. Zeci de mii de oameni au participat la Noaptea Europeană a Muzeelor, care a fost sărbătorită sîmbătă în Republica Moldova cu ocazia Zilei Internaționale a Muzeelor, informează MOLDPRES.

Potrivit ministrului Culturii Monica Babuc, ”această acțiune pune în valoare colecțiile din muzeele noastre, unele foarte bogate și frumoase, ce aduce un aflux serios de persoane care vin să viziteze instituțiile în noaptea muzeelor”.

Solicitat de MOLDPRES, directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei, Tudor Zbîrnea, a menționat că ușile instituției au fost deschise pînă la ora 02.00. ”Ultimul vizitator a ieșit la ora 01.52. Publicul a rămas impresionat de colecțiile muzeului. În total, am avut circa 12 mii de vizitatori”, a precizat Tudor Zbîrnea.

La Muzeul Național de Istorie a Moldovei au fost vizitate colecțiile  ”Istorie și civilizație”, ”Comorile trecutului”, ”Arme și echipament militar - o evoluție în timp”, ”Ambasadorul Malovatei transnistrene” (dedicată regretatului scriitor Anatol Codru, la 80 de ani de la naștere), ”Moldova Sovietică - între mituri și GULAG”, oferta specială fiind expoziția de porțelan din Ungaria ”Strălucirea Herend”. Publicul a avut posibilitatea să asculte recitaluri de muzică susținute de studenții Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Colegiului de Muzică „Ștefan Neaga” și elevii Liceului de muzică „S. Rahmaninov”. Potrivit directorului adjunct al instituţiei, Aurelia Corneţchi, la muzeu au fost peste 17 mii de vizitatori. 

Acțiuni culturale importante au avut loc și la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, una dintre acestea fiind expoziția de artă fotografică cu genericul ”Aventură în lumea fotografiei” (sec. XIX-XX).

Evenimentul cheie al ediției din acest an l-a constituit Seminarul internațional în cadrul programului CHOICE, finanțat de către UE, organizat la Muzeul „Casa părintească” din satul Palanca, raionul Călărași. La seminar au participat experți în domeniul patrimoniului cultural din R. Moldova, Ucraina, Belarus și Armenia.

La ediția din anul trecut au fost înregistrați peste 55.000 de vizitatori.

Ziua Internațională a Muzeelor a fost instituită în anul 1977, la inițiativa Ministerului Culturii şi Comunicării din Franţa, și este marcată în fiecare an la data de 18 mai. 

Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment de succes iniţiat în Franţa în anul 2005. Manifestarea este patronată, în mod tradiţional, de Consiliul Europei, UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor. La evenimentul respectiv au aderat în această perioadă de timp peste 3000 de muzee din circa 50 de ţări din Europa şi din întreaga lume.

În Registrul Muzeelor din Republica Moldova sînt incluse 118 muzee și filiale ale acestora, în anul curent fiind înregistrate două muzee noi - din satul Hăsnășenii Mari, raionul Drochia, și din satul Negrea, raionul Hîncești.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img16004065

img16004065

img16004065

img16004065

img16004065

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!