ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul a avizat noua Lege cu privire la energetică

18:38 | 25.05.2016 Categorie: Economie

Chişinău, 25 mai. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi proiectul Legii cu privire la energetică în nouă redacție, care vine să concretizeze mai multe noțiuni, inclusiv drepturile și obligațiile autorității de reglementare, informează MOLDPRES.

”În special este vorba de noi prevederi privind activitatea regulatorului independent, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), care va avea inclusiv dreptul să aplice sancțiuni financiare față de operatorii din piață, precum și consolidarea transparenței activității acestei entități”, a menționat în ședință ministrul Economiei, Octavian Calmîc.

ANRE avea și anterior dreptul de a aplica sancțiuni financiare pentru încălcarea obligațiilor stabilite în sarcina întreprinderilor energetice, însă cadrul legal nu prevedea procedura de aplicare a acestor sancțiuni. Pentru a respecta dreptul la apărare al întreprinderilor energetice, precum și pentru a se evita eventualele abuzuri din partea ANRE, a fost stabilită procedura de aplicare a sancțiunilor respective.

Proiectul de lege a fost coordonat și expertizat de Comunitatea Energetică Europeană care a făcut mai multe propuneri ce au fost luate în considerare. La propunerea Secretariatului Comunității Energetice, directorii ANRE urmează să fie aleși prin concurs organizat de Parlament pe principii și criterii profesionale.

Proiectul Legii cu privire la energetică va remis Parlamentului spre examinare. 

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img16004159

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!