ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chişinău va avea loc cea de-a XII-a ediţie a Festivalului Internaţional al Artelor Scenice BITEI-2016

14:42 | 26.05.2016 Categorie: Cultură

Chişinău, 26 mai /MOLDPRES/. În R. Moldova  va demara mîine cea de-a XII-a ediţie a Festivalului Internaţional al Artelor Scenice Bienala Teatrului „Eugene Ionesco”, care se va desfăşura în perioada 27 mai-5 iunie cu genericul „ Împreună… doar împreună”, informează MOLDPRES.  

Evenimentul este organizat sub patronajul Guvernului Republicii Moldova, cu sprijinul Ministerului Culturii, precum și a altor instituții publice și private din țară. La festival vor participa grupuri artistice ale teatrelor şi companiilor culturale din România, Japonia, Polonia, Coreea de Sud, Rusia, Belarus, Ucraina, Franţa, Israel, Germania, Georgia, Egipt şi Republica Moldova, în total peste 400 de persoane din 13 ţări.

Cele 21 de spectacolele incluse în program vor fi jucate în acest an pe trei scene din capitală: Teatrul „Eugene Ionesco”, Teatrul Dramatic Rus de Stat „A.P. Cehov” şi Teatrul de Revistă „Ginta Latină”. Deschiderea oficială a  festivalului va avea loc mîine, la ora 17.00.  La 17.30, Teatrul „Eugene Ionesco” va prezenta  spectacolul „Ubu rege”, iar la 20.00, Teatrul German de Stat din Timişoara, România, va juca la Teatrul ,,A.P.Cehov” spectacolul ”Derdiedans”.

În aceeaşi zi, la ora 11.00, la Biblioteca municipală „B. P. Hasdeu” va avea loc ceremonia de  inaugurare a Săptămînii Culturii Italiene,  care se va desfăşura în perioada 27 mai – 2 iunie. Tot aici va fi vernisată expoziţia „IGNIS, Una storia italiana”. Evenimentul este organizat cu ocazia celor 70 de ani de la  constituirea Republicii Italiene.  

Tot mîine, la ora 18.00, la Filarmonica Naţională  „Serghei Lunchevici” va avea loc un concert simfonic, organizat în colaborare cu Ambasada Republicii Azerbaidjan în R. Moldova. Evoluează Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, dirijor: Yalchin Adigezalov (Azerbaidjan), solistă -  soprana Tatiana Costiuc. La aceeaşi oră, la Teatrul ”Luceafărul” începe spectacolul “O istorie din Cartierul de Vest”.

Sîmbătă, la 18.00, la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” se va juca spectacolul “Casa Mare” de Ion Druţă. La 19.00, la Filarmonica Naţională  „Serghei Lunchevici” va prezenta un concert BIG BAND-ul condus de Vladimir Alexeev, colecția de aur - Jazz, blues, rock'n'roll.

Duminică, la 11.00, Teatrul Republican de Păpuşi „Licurici” va găzdui “Făt-Frumos din lacrimă” de Mihai Eminescu, iar Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici”, la 17.00 -  un concert de muzică clasică  prilejuit de cea de-a 70-a aniversare de la constituirea Republicii Italiene, cu participarea artiştilor italieni Maria Teresa Battistessa, clarinet, şi Livia Rigano, pian. Concertul este organizat de Ambasada Italiei în R. Moldova.

Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” va prezenta duminică, începînd cu ora 16.00, spectacolul “La Boheme”, operă în patru acte,  iar Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”, la 18.00 - spectacolul ”Zgomote din culise”. Tot pe 29 mai, la ora 18.00, pe scena Teatrului „Luceafărul” va fi jucat spectacolul”Anotimpurile iubirii”.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img16004194

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!