ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Noua lege cu privire la energia electrică a fost adoptată de Parlament

13:16 | 27.05.2016 Categorie: Economie

Chişinău, 27 mai. /MOLDPRES/. Parlamentul a adoptat astăzi, în lectură finală, proiectul de lege privind energia electrică. Documentul vine să transpună directivele Uniunii Europene pentru implementarea Pachetului III Energetic, informează MOLDPRES.

Legea defineşte rolul şi responsabilitățile autorităților competente, funcțiile, obligațiile şi drepturile operatorului de transport/sistem ale operatorilor de distribuție, ale producătorilor, furnizorilor şi consumatorilor de energie electrică pentru a garanta siguranţa aprovizionării cu energie electrică şi buna funcționare a sistemului electroenergetic.

Potrivit proiectului, consumatorii de energie electrică îşi vor putea schimba furnizorul la alegere. „Fiecare consumator final are dreptul la alegerea liberă şi la schimbarea furnizorului, în condiţiile în care şi-a onorat obligaţiile de plată a energiei electrice consumate către furnizorul actual, precum şi dreptul de a dispune de toate datele relevante cu privire la consumul de energie electrică”, se menţionează în document.

Proiectul urmează să încurajeze intrarea pe piaţa energiei electrice a noi participanţi, fapt care va contribui la dezvoltarea concurenţei în sectorul energetic, precum şi sporirea securităţii aprovizionării cu energie electrică a consumatorilor finali.

Legea va intra in vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial al R. Moldova.

(Reporter A. Plitoc, editor L. Alcază)

img16004224

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!