ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chișinău a ajuns prima garnitură de păcură oferită ca ajutor umanitar de România

11:58 | 30.05.2016 Categorie: Societate

Chişinău, 30 mai. /MOLDPRES/. Primele 1300 de tone de păcură din totalul de peste 16 mii de tone, oferite de Guvernul României ca ajutor umanitar Republicii Moldova, au ajuns astăzi la Chișinău, informează MOLDPRES.

Prezent la recepționarea garnituri de păcură, ambasadorul României în R. Moldova, Marius Lazurcă, a declarat că este ultima etapă a transferului umanitar pe care România îl oferă țării noastre.

„Primele 24 de cisterne cu păcură din cele 96, care urmează să fie aduse vor fi utilizate pentru a scădea din povara energetică a țării. De asemenea, va fi și un ajutor material pentru persoanele social vulnerabile, care se confruntă cu probleme financiare la achitarea facturilor pentru folosirea căldurii în perioada rece a anului”, a afirmat Lazurcă.

La rîndul său, viceprim-ministrul R. Moldova, Gheorghe Brega, a menționat că păcura este destinată termocentralelor din municipiul Chișinău și va fi folosită conform indicațiilor Guvernului de la București.

„Păcura va fi depozitată la CET-2 din capitală, o parte din aceasta urmînd să fie utilizată în situațiile de criză, iar cealaltă parte va fi distribuită în calitate de ajutor pentru circa 40 de mii de persoane social vulnerabile din municipiul Chișinău. Urmează să stabilim la comisia interguvernamentală în ce mod va fi oferit acest ajutor, însă, cel mai probabil, beneficiarii acestuia vor fi scutiți parțial de plata pentru căldură”, a precizat Brega.

Costul total al lotului de păcură se ridică la 58 milioane de lei. Anterior, R. Moldova a mai primit în calitate de ajutor umanitar din partea României peste 200 de tone de zahăr și colete cu produse alimentare în sumă de 290 de mii de euro (aproape 6,4 milioane de lei).

La 10 februarie curent prim-ministrul R. Moldova, Pavel Filip, a solicitat autorităților române acordarea unui ajutor umanitar pentru sprijinirea familiilor vulnerabile, afectate de situația economică dificilă din țara noastră. Pe 18 februarie guvernul României a aprobat o decizie privind oferirea unui ajutor umanitar cu titlu gratuit în valoare de 16,690 de milioane de lei (echivalentul a 83,7 mln de lei moldovenești), ca răspuns la solicitările primite din partea autorităților de la Chișinău.

(Reporter P. Beregoi, editor L. Alcază)

img16004286

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!