ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova a participat la sesiunea Comitetului pentru Standarde și Capacități Comerciale al Comisiei Economice pentru Europa din cadrul ONU

12:38 | 30.05.2016 Categorie: Oficial

Chişinău, 30 mai. /MOLDPRES/. O delegație a Republicii Moldova, condusă de către viceprim-ministrul Gheorghe Bălan, a participat, în perioada 25-28 mai curent, la cea de-a doua sesiune a Comitetului pentru Standarde și Capacități Comerciale al Comisiei Economice pentru Europa din cadrul Organizației Națiunilor Unite, cu sediul la Geneva, comunică MOLDPRES cu referire la Biroul pentru reintegrare.

Sesiunea la care au participat statele membre ale Comisiei Economice pentru Europa (UNECE), precum reprezentanții agențiilor specializate ONU și a partenerilor de dezvoltare, a fost prezidata de către ambasadorul Ulianovschi Tudor, Reprezentant Permanent al RM pe lîngă Oficiul ONU din Geneva.

Situația agenților economici de pe ambele maluri ale Nistrului, barierele comerciale și regulatorii în dezvoltarea mediului de afaceri, precum și consolidarea capacităților de facilitare a comerțului pentru furnizorii economici de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, au constituit subiectul discuțiilor și dezbaterilor în cadrul UNECE, urmare a unui proiect de studiu realizat în perioada 2015-2016 de către experții ONU.

În discursul său, viceprim-ministrul Gheorghe Bălan a salutat implicarea Comisiei Economice pentru Europa a ONU în procesul de realizare a primei etape a studiului ONU cu privire la barierele comerciale existente în țara noastră, exprimînd gratitudine Guvernului elvețian pentru acordarea sprijinului financiar în demararea, în premieră, a unui astfel de proiect pentru țara noastră. Totodată, vicepremierul Bălan a punctat angajamentul ferm al Guvernului Republicii Moldova de a continua implementarea pachetului de reforme privind eficientizarea activității agenților economici de pe ambele maluri ale Nistrului și valorificarea pe deplin a angajamentelor țării noastre în conformitate cu practicile sistemului mondial de comerț și foaia de parcurs privind implementarea Acordului de Asociere RM-UE.

Din componenţa delegaţiei Republicii Moldova au făcut parte reprezentanți de la Ministerul Economiei, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Institutul Național de Standardizare și Centrul Național de Acreditare, care au prezentat reformele Guvernului în domeniul facilitării procedurilor regulatorii în vederea eliminării barierelor comerciale, vamale, simplificării procedurii de clasificare a produselor, certificării și înregistrării bunurilor și serviciilor comerciale, standardizării, metrologiei, îmbunătăţirii calității produselor agro-alimentare, precum și armonizării politicilor guvernamentale la standardele comerțului electronic internațional.

Comisia Economică pentru Europa a Națiunilor Unite este o organizație interguvernamentală compusă din 56 de state membre, cu sediul la Geneva, care asistă Guvernele naționale în procesul de integrare a economiilor autohtone în economia mondială prin implicarea partenerilor de dezvoltare.

(Editor L. Alcază)

img16004290

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!