ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A început o conferinţă ştiinţifică internaţională privind punerea în valoare a patrimoniului cultural românesc

15:47 | 16.06.2016 Categorie: Cultură

Chişinău, 16 iun. /MOLDPRES/. La Muzeul Naţional de Artă al Moldovei a avut loc astăzi deschiderea oficială a conferinţei ştiinţifice internaţionale ”Patrimoniul cultural românesc: probleme de management, restaurare şi punere în valoare”, care se desfăşoară în perioada 16-17 iunie, informează MOLDPRES.

Evenimentul este organizat de Ministerul Culturii al Republicii Moldova în parteneriat cu Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni din România.

La manifestare au participat ministrul Culturii Monica Babuc, consilierul Preşedintelui României Sergiu Nistor, Ambasadorul României în Republica Moldova Marius Lazurca, directorul general adjunct al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” Nicolae Brânzea, viceministrul Culturii Gheorghe Postică, alte persoane oficiale.

În mesajul de salut, ministrul Culturii Monica Babuc a menţionat că această conferinţă „este foarte importantă pentru a ne conjuga eforturile în domeniul valorificării patrimoniului cultural”.

În context, ministrul Culturii a adus mulţumiri Guvernului României pentru  faptul că în 2014 a acordat granturi în valoare de două milioane de euro pentru restaurarea Muzeului Naţional de Artă al Moldovei şi a Sălii cu Orgă, precum şi alte 800 mii de euro pentru construcţia sediului Teatrului Muzical-Dramatic din Cahul.

Consilierul Preşedintelui României, Sergiu Nistor, a accentuat că „patrimoniul cultural este ceea ce ne uneşte şi ne aşează alături”. Oficialul român şi-a exprimat speranţa că manifestarea de astăzi îşi va găsi un cadru anual de desfăşurare de acum înainte, spre binele patrimoniului cultural din cele două ţări.

Conferința științifică „Patrimoniul cultural românesc: probleme de management, restaurare și punere în valoare” va cuprinde trei ateliere, iar fiecare atelier va avea cîte două sesiuni, la care vor participa mai mulți experți în domeniul patrimoniului cultural din Bulgaria, Ungaria, Serbia, Ucraina, România și Republica Moldova.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img16004837

img16004837

img16004837

img16004837

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!