ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Parlamentul a adoptat proiectul de lege cu privire la modificarea și completarea Codului electoral

13:26 | 23.06.2016 Categorie: Politică

Chişinău, 23 iun. /MOLDPRES/. Proiectul de lege cu privire la modificarea și completarea Codului electoral a fost astăzi adoptat de plenul Parlamentului, în lectura a doua și finală,  cu votul a 55 de deputați, informează MOLDPRES.

Prezentul proiect de lege a fost elaborat drept urmare a hotărîrii Curţii Constituţionale din 4 martie curent, prin care s-a dispus revenirea la alegerea directă a preşedintelui statului.

Principalele modificări au fost operate la prevederile ce ţin de termenele de constituire a circumscripţiilor electorale şi secţiile de votare, stabilirea datei alegerilor, condiţiile speciale pentru listele de subscripţie pentru înregistrarea candidaţilor, prevederile speciale cu privire la desfăşurarea celui de-al doilea tur de scrutin, confirmarea alegerilor şi evident procedura de suspendare şi demitere din funcţie a preşedintelui prin referendum.

Astfel, preşedintele Republicii Moldova se va alege prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat pentru un mandat de 4 ani. Circumscripţiile electorale şi consiliile electorale de nivelul doi se vor constitui cu 55 şi respectiv cu 50 de zile înainte de alegeri.

Parlamentul a creat la ședința Legislativului din 18 martie curent un grup de lucru care a operat modificări și completări la Codul electoral în vederea asigurării posibilității de aplicare a noilor prevederi constituționale privind alegerea şefului statului prin vot direct. Pe 14 aprilie proiectul de lege a fost adoptat în prima lectură.

(Reporter P. Beregoi, editor M. Jantovan)

img16005051

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!