ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Serviciul Vamal și Inspectoratul Fiscal au încheiat un Memorandum de colaborare

11:06 | 24.06.2016 Categorie: Economie

Chişinău, 24 iun. /MOLDPRES/. Serviciul Vamal şi Inspectoratul Fiscal Principal de Stat au semnat astăzi un Memorandum de colaborare și Acordul cu privire la schimbul de informații între aceste două instituții, transmite MOLDPRES.

”Prin acest acord de cooperare cele două instituții vor face schimb de experiență și informații, astfel ca să putem și mai eficient să combatem fenomenul evaziunii fiscale și corupției”, a declarat Octavian Armașu, ministru al Finanțelor. Oficialul s-a arătat încrezător că ”odată cu semnarea acestui acord, cei care practicau activități ilicite, vor simți și mai mult presiunea din partea organelor respective”.

Șeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Serghei Pușcuță, a menționat că documentul semnat vizează o ”colaborare mai avansată între două entității cu atribuții de administrare fiscală, care formează partea leului din bugetul public național, o abordare unică pentru a fi și mai eficienți în combaterea evaziunii fiscale și corupției”. ”Conștientizăm foarte bine că în procesele economice actuale de globalizare și dezvoltare a metodelor de efectuare a businessului și tranzacțiilor, este important ca Serviciul Vamal și cel Fiscal să corespundă așteptărilor agenților economici, sub aspect de administrare, prestări servicii și asigurarea unui mediu concurențial loial”, a mai spus Serghei Pușcuță.

”Sînt convins că vom facilita mai puternic agenții economici care sînt corecți și care fac importurile legal. Noi sîntem cei care colectăm drepturile de import direct la frontieră și îl transmitem Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, care urmărește și supraveghează întreg lanțul valoric pînă la comercializare. Din aceste considerente este eminent necesar să avem schimb de informații permanentă, reciprocă, cu acces direct din partea specialiștilor ambelor instituții și să intervenim mai corect, să nu admitem contrabandă”, a subliniat Vitalie Vrabie, director general al Serviciului Vamal.

Vitalie Vrabie s-a arătat convins că rezultatele ambelor instituții vor fi mai bune decît au fost pînă la semnarea Memorandumului.

Serviciul Vamal și Inspectoratul Fiscal Principal de Stat au realizat o performanță bună în prima jumătate de an la colectarea taxelor, combaterea fenomenului de evaziune fiscală și corupție, ceea ce a adus încasări suplimentare la buget în primele cinci luni ale anului curent de peste 3,1 miliarde lei, a mai spus ministrul Finanțelor, Octavian Armașu.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img16005081

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!