ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Companii elveţiene s-au arătat interesate în stabilirea relaţiilor de colaborare cu parteneri din R. Moldova

14:33 | 24.06.2016 Categorie: Economie

Chişinău, 24 iun. /MOLDPRES/. Viceprim-ministrul Octavian Calmîc, ministru al Economiei, a avut astăzi o întrevedere la Geneva cu preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Genevei, Pierre Poncet, şi directorii mai multor companii elveţiene, care s-au arătat interesate în stabilirea unor relaţii de parteneriat cu ţara noastră, inclusiv prin realizarea proiectelor investiționale în diferite domenii, informează MOLDPRES.

Serviciul de presă al ME a precizat că în cadrul discuţiilor, vicepremierul Octavian Calmîc a subliniat că atragerea investiţiilor străine directe şi crearea unui mediu favorabil şi atractiv pentru mediul de afaceri sînt unele dintre priorităţile principale ale Guvernului Republicii Moldova. De asemenea, ministrul Economiei a accentuat că în acest scop Guvernul a întreprins o serie de măsuri, îndreptate spre facilitarea activităţii agenţilor economici atît autohtoni, cît şi străini. Drept exemplu în acest sens fiind hotărîrile privind anularea a 125 de acte permisive, introducerea moratoriului la controalele de stat, reducerea numărului organelor de control etc. 

Octavian Calmîc  a mai informat că Zonele Economice Libere şi Parcurile Industriale din Republica Moldova constituie o platformă pentru companiile străine, care vin cu investiţii în ţara noastră, deoarece oferă o gamă largă de facilități fiscale şi vamale, precum şi de dezvoltare a afacerii. 

La rîndul său, Pierre Poncet a menţionat că în ultima perioadă relaţiile comercial-economice dintre Republica Moldova şi Elveţia devin tot mai intensive, drept exemplu fiind şi decizia Elveţiei de a dubla volumul de asistenţă financiară destinată ţării noastre în perioada 2014-2017, precum şi contribuţia la dezvoltarea politicilor Guvernului Republicii Moldova în relaţiile cu diaspora.

Prezenţi la discuţii, reprezentanţii companiilor elveţiene, care activează în domeniile farmaceutic, petrolier, construcţii, transporturi, imobiliar și altele au adresat un șir de întrebări care vizau procedurile de activitate a agenţilor economici, cadrul juridic de protejare a afacerilor etc. 

Vicepremierul Octavian Calmîc participă în perioada 22-24 iunie, la Geneva, Elveția, la cea de-a cincea Reuniune a Miniștrilor Comerțului din statele în curs de dezvoltare fără Litoral Maritim.

(Reporter A. Mardare, editor A. Răileanu)

img16005098

img16005098

img16005098

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!