ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Evgheni Şevciuk a fost acuzat de furtul banilor din ajutorul financiar oferit de Rusia autoproclamatei rmn

12:47 | 27.06.2016 Categorie: Regiuni

Chişinău, 27 iun. /MOLDPRES/. Liderul autoproclamatei rmn, Evgheni Şevciuk, a devenit subiectul unui scandal de rezonanţă legat de sustragerea banilor din ajutorul financiar oferit de Federaţia Rusă, precum şi din veniturile de la vînzarea gazelor ruseşti. Potrivit presei de la Moscova, la Comisia de anchetă a Rusiei a parvenit o adresare cu solicitarea de a investiga „dispariţia a zeci de milioane de ruble în care ar putea fi implicat preşedintele republicii nerecunoscute”, comunică MOLDPRES.

Acuzaţia a fost enunţată la finele săptămînii trecute, la o conferinţă de presă de la Moscova, susţinută de anchetatorul aşa-numitei comisii de anchetă a rmn, Alexandr Harcikov. Acesta a adus liderului regiunii şi guvernului controlat de Şevciuc învinuiri directe de „eventuale maşinaţii”.

Potrivit lui Harcikov, „o mare parte de bani din vînzarea gazelor ruseşti în regiunea transnistreană pleacă în zone offshore, iar anchetatorii care investighează circumstanţele transferurilor şi sînt gata să înainteze învinuiri  preşedintelui  rmn sînt mituiţi ca să nu desfăşoare în modul cuvenit controalele necesare”. Harcikov  a subliniat că adresarea sa la Comisia de anchetă a Rusiei este cauzată de faptul că „la Tiraspol practic se prăbuşeşte cercetarea circumstanţelor delapidării milioanelor de dolari provenite de pe urma vînzării gazelor”.

Anchetatorul a amintit că Rusia oferă Transnistriei gaze la preţ redus, ceea ce constituie un ajutor material din contul căruia în regiunea nerecunoscută sînt asigurate pensii şi alte plăţi sociale, se construiesc grădiniţe de copii şi şcoli. Gazele sînt livrate hidrocentralei moldoveneşti, care aparţine companiei ruse „Inter RAO”. Cu ajutorul gazelor se produce energie electrică care este vîndută ulterior Republicii Moldova.

După cum a declarat anchetatorul transnistrean, eventuala schemă de corupţie a început să fie aplicată la finele anului 2014, cînd în rmn s-a deschis firma „Energocapital”. Compania a devenit mediator între firma rusă „Transgaz” şi hidrocentrala moldovenească. Pînă în 2015, întreprinderea moldovenească cumpăra gaze la un preţ de circa 150 de dolari pentru o mie de metri cubi, însă ulterior această sumă a fost redusă aproape în jumătate pentru „Energocapital”. Harcikov consideră că numai în anul 2015, de pe urma acestor combinaţii, „Energocapital” ar fi putut transfera în zone offshore peste 19 milioane de dolari.

Anchetatorul a explicat că banii plătiţi în rmn pentru gaze nu se întorc înapoi în Rusia şi trebuie să ajungă în bugetul regiunii, însă în haznaua regiunii aceste mijloace n-au ajuns.

Alexandr Harcikov a subliniat că a fost nevoit să se adreseze la Comisia de anchetă a Federaţiei Ruse, deoarece „situaţia nu mai poate fi tolerată, iar în rmn aceasta nu poate fi soluţionată”.

Mai mulţi avocaţi din Rusia au reacţionat la declaraţiile anchetatorului de la Tiraspol şi au afirmat că acestea sînt „nişte acuzaţii serioase adresate puterii executive şi unei persoane de rang înalt”. Totodată, nu a fost exclusă deschiderea unei cauze penale.

În acelaşi timp, preşedintele diasporei transnistrene din Rusia, Nicolai Serdţev, a cerut să fie iniţiat un audit independent al folosirii ajutorului material acordat de Rusia pe parcursul ultimilor 20 de ani. „Trebuie să  aflăm unde s-au dus banii care nu au ajuns la spitale, copii şi bătrîni. În ultimii trei ani regiunea există fără buget, fără rapoarte, fără dări de seamă la sovietul suprem – nimeni nu ştie unde se duc banii, iar cine încearcă să afle se confruntă cu neplăceri personale”, a punctat Serdţev.

Presa din regiunea transnistreană semnalează de mai mult timp un profund “conflict al puterii” la Tiraspol.  Astfel, în cadrul şedinţei extraordinare din 11 aprilie a legislativului autoproclamatei rmn a fost formată o comisie pentru a examina cauzele crizei financiare din regiune. Decizia a fost luată după ce vicespeakerul Galina Antiufeeva l-a acuzat pe Şevciuk de corupţie. Aceasta l-a îndemnat pe ”preşedinte” “să întoarcă suma de o sută de milioane de dolari, sustrasă în urma activităţii funcţionarilor şi prietenilor săi”. Potrivit lui Antiufeeva, cu acordul lui Şevciuk au fost create scheme frauduloase de vînzare a energiei electrice.

Comisia trebuia să clarifice motivele reducerii tarifelor la gaze pentru compania de export al energiei electrice “Energocapital”, să controleze activitatea fondului de stabilizare creat la această întreprindere, precum şi să verifice probele privind trecerea în proprietatea autorităţilor a 25% din acţiunile Combinatului de ciment din Rîbniţa.   

La rîndul său, Şevciuk a respins aceste acuzaţii. „Sînt nişte încercări eşuate de a mă atrage într-o criză politică, aşa cum şi-o doresc unii deputaţi, care au lansat învinuiri la adresa conducerii republicii şi unor agenţi economici. Organele competente deja au pornit controale în baza faptelor concrete”, a subliniat Evgheni Şevciuk.

În urma alegerilor parlamentare din noiembrie 2015, mai mult de două treimi din mandatele deputaţilor în sovietului suprem al autoproclamatei rmn au revenit partidului „Obnovlenie”, care este în opoziţie față de actualul preşedinte, această formațiune fiind susţinută de holdingul „Sheriff”. Acest fapt le-a permis oponenţilor lui Şevciuk nu numai să controleze organul legislativ din regiunea transnistreană, dar şi să modifice constituţia rmn.

(Reporter L. Grubîi, editor A. Răileanu)

img16005162

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!