ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pavel Filip: Sarcinile stabilite în Foaia de parcurs au fost realizate practic în totalitate

10:57 | 01.07.2016 Categorie: Politică

Chişinău, 1 iul. /MOLDPRES/. Sarcinile incluse în Foaia de parcurs privind agenda reformelor prioritare au fost realizate practic în totalitate. Declaraţia a fost făcută astăzi de către Prim-ministrul, Pavel Filip, în şedinţa comună a conducerii Parlamentului și Guvernului, organizată în contextul intrării în vigoare a Acordului de Asociere Republica Moldova - UE, începînd cu 1 iulie 2016, informează MOLDPRES.

Premierul a afirmat că astăzi este o zi istorică pentru Republica Moldova, subliniind că ”tot azi intră în vigoare Acordul de Liber Schimb aprofundat şi cuprinzător. Vreau să aduc felicitări tuturor cetăţenilor ţării, pentru că am făcut încă un pas înainte spre Uniunea Europeana, iar cei care susțin că Brexit-ul din Marea Britanie ne va face să renunţăm la parcursul nostru european, greşesc amarnic”, a declarat Filip.

„De astăzi, R. Moldova nu este pur şi simplu un partener, dar este un stat asociat Uniunii Europene. A fost depus un efort considerabil și, probabil, este cazul de menţionat că mai puţină politică şi mai multă muncă este eticheta pe care am putea să o folosim şi în cooperarea de mai departe”, a susţinut preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

În cadrul ședinței a fost menționat că au fost îndeplinite în jur de 70% din angajamentele asumate prin Foaia de parcurs, celelalte fiind în proces avansat de realizare. „Am constatat că lucrurile s-au îmbunătăţit. Totuşi, termenul de punere în aplicare a prevederilor Foii de parcurs expiră într-o lună, ceea ce impune un ritm sporit de definitivare a tuturor acțiunilor planificate. Deja în a doua jumătate a anului vom crea un alt program, care se va axa pe implementarea legilor şi proiectelor adoptate”, a mai adăugat Pavel Filip.

„Dintre cele 52 de acte normative restante, 40 au fost complet realizate, alte șapte proiecte de lege urmează să fie aprobate în lectura a doua. Astfel, la capitolul restanțe rămîn doar 4-5 proiecte”, a spus speakerul Andrian Candu.

Acordul de Asociere între R. Moldova, pe de o parte, şi Uniunea Europeană şi Comunitatea Europeană a Energiei Atomice şi statele membre ale acestora, pe de altă parte, semnat la Bruxelles la 27 iunie 2014, a intrat astăzi în vigoare. Intrarea în vigoare a Acordului semnifică finalizarea procedurii de ratificare a acestuia de către părţile semnatare şi, respectiv, aplicarea în integralitate a tuturor prevederilor acestuia.

(Reporter A. Plitoc, editor L. Alcază)

img16005321

img16005321

img16005321

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!