ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Planul R. Moldova de adaptare la schimbările climatice a fost apreciat la un atelier internaţional

12:17 | 01.07.2016 Categorie: Societate

Chişinău, 1 iul. /MOLDPRES/. Planul național de adaptare a R. Moldova la schimbările climatice va acoperi toate sectoarele economice, ocrotirii sănătăţii, dezvoltării regionale şi gestionării resurselor naturale. Declaraţia a fost făcută de viceministrul Mediului, Victor Morgoci, la un atelier regional în domeniu, organizat la Chişinău în perioada 28-30 iunie, cu susţinerea Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) şi Guvernului Austriei, comunică MOLDPRES.

„Problema schimbărilor climatice și necesității de adaptare către noile condiții de climă demult a depășit hotarul unor discuții cu statut academic. Deja sîntem martorii acestor schimbări și sîntem obligaţi să intervenim pentru a minimiza impactul acestora în prezent și pentru viitor asupra aspectelor economice sociale și de mediu. În ultimele decenii pierderile economice ale R. Moldova cauzate de calamităţile naturale au constituit aproape 61 de milioane de dolari”, a declarat Victor Morgoci.

La  rîndul său, Dafina Gercheva, coordonator-rezident ONU şi reprezentant permanent PNUD în R. Moldova, a subliniat că Acordul de la Paris, semnat anul trecut de aproape 200 de ţări, demonstrează solidaritatea şi cooperarea internaţională în jurul uneia dintre cele  mai complexe  probleme  cu care s-a confruntat vreodată omenirea. „Un nou obiectiv despre adaptarea la schimbările  climatice este definit în art. 7 al Acordului de la Paris ca ajutînd la “întărirea capacităţilor de adaptare, a rezilienţei şi reducerea vulnerabilităţii la schimbările climatice, contribuind la dezvoltarea durabilă”. Acesta este armonizat cu obiectivul de dezvoltare durabilă 13 al Agendei 2030 care cheamă naţiunile la eforturi concertate de acţiune asupra climei”, a declarat Dafina Gercheva.

La seminar au participat delegaţi din 29 de state care au identificat nevoile pe termen mediu și lung de adaptare la schimbările climatice și au operaționalizat strategiile în domeniu. În cadrul dezbaterilor a fost apreciat că Planul național de adaptare la schimbările climatice al R. Moldova este într-o fază avansată de implementare.

Atelierul regional de evaluare şi planificare a activităţilor naţionale în domeniul adaptării la schimbările climatice a  fost organizat de PNUD Moldova, Agenția de Cooperare pentru Dezvoltare a Austriei, cu finanțare din partea Ministerului Federal al Agriculturii, Silviculturii, Mediului și Managementului Apelor al Austriei, împreună cu Ministerul Mediului al R. Moldova și Oficiul Schimbarea Climei. Acesta face parte dintr-o serie de acţiuni organizate la nivel mondial de ONU împreună cu alţi parteneri ce au scopul să studieze experienţa ţărilor care au început să dezvolte planuri de adaptare.

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)

img16005324

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!