ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Şedinţă comună Guvern – Parlament, în ziua intrării în vigoare a Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană

13:45 | 01.07.2016 Categorie: Oficial

Chişinău, 1 iul. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Pavel Filip şi Preşedintele Parlamentului Andrian Candu au prezidat, astăzi, şedinţa de lucru comună a Parlamentului şi Guvernului, ce s-a axat pe agenda de integrare europeană a Republicii Moldova, relatează MOLDPRES cu referire la Biroul comunicare și relații cu presa al Guvernului. 

Atît Premierul, cît şi Preşedintele Parlamentului au menţionat semnificaţia deosebită a şedinţei în cauză, care are loc într-o zi istorică pentru ţara noastă, ziua intrării în vigoare a Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.

Cu această ocazie, Pavel Filip a adresat felicitări tuturor cetăţenilor, precizînd că şi Acordul de Comerţ Liber, Aprofundat şi Cuprinzător dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, intră în vigoare astăzi, 1 iulie 2016. „Sîntem într-un moment istoric pentru Republica Moldova, ziua cînd intră în vigoare Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, după ce fazele preliminare au fost finalizate de către ţările membre. Asta înseamnă, de fapt, că Republica Moldova mai face un pas spre Uniunea Europeană”, a declarat Pavel Filip.

Prim-ministrul a mai menţionat că ţara noastră nu va renunţa la opţiunea sa europeană, în pofida unor opinii sceptice în acest sens. „Noi, actuala guvernare, ştim ce avem de făcut, nu avem planuri de rezervă, avem un singur plan, care se numeşte Uniunea Europeană şi suntem la fel de hotărîţi în realizarea angajamentului nostru pentru reformele din Republica Moldova”, a spus Pavel Filip.

Şi Preşedintele Parlamentului a ţinut să sublinieze importanţa zilei de astăzi pentru ţara noastră: „Trăim un moment istoric, probabil, unul dintre cele mai importante de la declararea independenţei. De astăzi, Republica Moldova nu este, pur şi simplu, un partener, dar este un stat asociat la Uniunea Europeană”. Andrian Candu a reiterat angajamentul Legislativului de a se concentra, în continuare, pe realizarea agendei europene, în strînsă cooperare cu Guvernul.

În cadrul şedinţei s-a examinat un şir de subiecte ce vizează proiectele de acte legislative propuse de Guvern spre a fi examinate şi adoptate de către Parlament în mod prioritar în sesiunea de primăvară 2016, implementarea Foii de parcurs privind agenda de reforme prioritare, dar şi trasate prioritățile pentru agenda comună Guvern – Parlament în perioada următoare. În acest context, Premierul Pavel Filip a comunicat că aproximativ 70% din angajamentele asumate prin Foaia de parcurs au fost realizate, celelalte fiind în proces avansat de realizare. Iar speakerul, Andrian Candu, a precizat că dintre cele 52 de acte normative restante, 40 au fost complet realizate, alte șapte proiecte de lege urmează să fie adoptate în lectura a doua.

Atît Prim-ministrul, cît şi Şeful Legislativului au remarcat conlucrarea eficientă dintre Guvern şi Parlament, membrii Cabinetului de miniştri şi deputaţii dînd dovadă de mobilizare şi responsabilitate maximă în realizarea angajamentelor asumate prin Foaia de parcurs. Până la sfîrşitul lunii iulie 2016 urmează să fie îndeplinite integral toate prevederile din acest document şi să se purceadă la cea de-a doua etapă-implementarea legilor şi actelor normative aprobate în cadrul Foii de parcurs privind agenda de reforme prioritare.

(Editor L. Alcază)

img16005333

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!