ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În anul curent se prognozează o recoltă de circa un milion de tone de cereale

16:26 | 01.07.2016 Categorie: Economie

Chişinău, 1 iul. /MOLDPRES/. Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare prognozează în acest an o recoltă globală de cereale de aproximativ un milion de tone, inclusiv grîu de toamnă – aproape 964 mii de tone, cu o productivitate de 3 tone/ha. Volumul de cerealiere urmează să depăşească rezultatele obţinute în ultimii cinci ani în țară, a afirmat ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Eduard Grama, care a efectuat astăzi o vizită de lucru în gospodăria fermierului Andrei Gîrlea, din satul Ţareuca, raionul Rezina, informează MOLDPRES.

Vizita a avut loc cu ocazia demarării campaniei de seceriș. Gospodăria fermierului Andrei Gîrlea gestionează circa 4000 ha de pămînt și practică cultivarea culturilor: grîu, orz de toamnă şi de primăvară, mazăre, porumb, floarea soarelui, rapiţă, soia, dar şi culturi etero-oleaginoase – oregano şi lavanda. De asemenea, dispune de o livadă de prune şi una de mere. 

Gospodăria lui Andrei Gîrlea are în proprietate tehnică agricolă performantă şi împreună cu alţi producători agricoli a beneficiat în cadrul programului MAC-P de o porţiune de grant şi în prezent construieşte un frigider şi două uscătorii. 

Ministrul Agriculturii a apreciat înalt activitatea acestei gospodării şi a subliniat că Andrei Gîrlea este un fermier model, care se informează continuu despre politicile în domeniu şi participă la proiectele de susţinere a agriculturii în Republica Moldova.  

În gospodărie, practic, a fost finalizată recoltarea orzului de toamnă pe o suprafaţă de 277,5 ha. Orzul de primăvară ocupă o suprafaţă de 177 ha, iar grîul – de 1256 ha. 

Conform datelor MAIA, la finele săptămînii trecute  producătorii agricoli din raioanele din zonele Centru şi Sud ale Moldovei au demarat campania de recoltare a culturilor cerealiere şi leguminoase. Secerişul orzului şi a grîului de toamnă a început în raioanele: Cahul, Rezina, Ialoveni şi Donduşeni. Productivitatea medie la un hectar depăşeşte rezultatele obţinute în anul 2015 cu aproape 1,3–1,5 t/ha. 

(Reporter A. Mardare, editor L. Alcază)

img16005340

img16005340

img16005340

img16005340

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!