ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O carte despre refugiaţii stabiliţi în Germania a fost lansată la Chişinău

18:38 | 01.07.2016 Categorie: Cultură

Chişinău, 1 iul. /MOLDPRES/. La Biblioteca Municipală “B. P. Hasdeu” a avut loc prezentarea cărții "Pur și simplu să plec. Evadarea copiilor", semnată de jurnalista Ute Schaeffer, director adjunct al Academiei Deutsche Welle din Germania, informează MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat de Ambasada Germaniei în R. Moldova, Centrul cultural german „Akzente” şi instituţia gazdă.

În mesajul său de salut, ambasadorul Germaniei la Chişinău, Ulrike Knotz, a menţionat, între altele, că problema refugiaţilor din diverse ţări care vor să ajungă în UE este una extrem de importantă şi dureroasă, deoarece în spatele acestora stau fiinţe umane, 50 la sută dintre care sînt minori sub 18 ani. Actualmente, a precizat oficialul, peste 800 de mii de refugiaţi au cerut azil în Germania.

Solicitată de MOLDPRES, autoarea cărţii, Ute Schaeffer a afirmat că protagoniştii volumului sînt refugiaţi originari din Siria, Irak, Iran, Afganistan, Cecenia, Somalia, Sierra Leone, Costa de Fildeş, Guinea şi Nigeria.

„Numai în anul 2015 în Germania au sosit un milion de refugiaţi. Aceasta e doar o parte din cei 60 de milioane de oameni din toată lumea care evadează de violenţă, război şi sărăcie – şi totuşi sînt de două ori mai mulţi decît pe tot parcursul anului 2014. Germania ar trebui să aibă o politică de integrare a refugiaţilor, iar aceştia din urmă e necesar să aducă un aport la dezvoltarea economică a ţării, să înveţe şi să fie de folos  societăţii în care vor să se integreze”, a subliniat Ute Schaeffer.

La sfîrşitul evenimentului, autoarea a răspuns la mai multe întrebări ale asistenţei, care a pus în discuţie problema refugiaţilor şi modul în care aceasta ar putea fi soluţionată.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img16005350

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!