ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministrul Andrei Galbur a participat la reuniunea Consiliului de Miniştri ai statelor membre ale OCEMN

19:12 | 01.07.2016 Categorie: Oficial

Chişinău, 1 iul. /MOLDPRES/. Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Galbur, a participat astăzi la Soci, la cea de-a 34-a reuniune a Consiliului Miniştrilor Afacerilor Externe ai statelor membre ale Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN), a relatat pentru MOLDPRES Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al MAEIE.

În cadrul reuniunii, organizată sub Preşedinţia-în-exerciţiu a Federaţiei Ruse, a fost efectuat un bilanţ al activităţilor desfăşurate pe parcursul mandatului acestei ţări şi un schimb de opinii privind priorităţile organizaţiei pe termen mediu şi lung. Totodată, agenda evenimentului a inclus subiecte privind cooperarea pe dimensiunea sectorială, aprobarea bugetului pentru 2017, precum şi evaluarea modalităţilor de reformare a OCEMN şi eficientizarea activităţii Secretariatului Permanent Internaţional.

În intervenţia sa, viceprim-ministrul Andrei Galbur a subliniat necesitatea consolidării cooperării în cadrul OCEMN şi creșterii vizibilității organizaţiei în plan regional şi internaţional. De asemenea, a fost reiterată importanţa continuării procesului de reformare a OCEMN, obiectivul principal fiind elaborarea şi implementarea unor proiecte concrete şi tangibile pentru populaţia statelor membre, precum și optimizarea funcționării Secretariatului Permanent al organizației. Andrei Galbur s-a pronunțat pentru menținerea caracterului economic al organizației, pledînd pentru depolitizarea evenimentelor și activităților realizate în cadrul OCEMN și punctînd un număr de priorități comune care pot fi implementate de statele membre ale organizației, drept exemplu fiind menționată posibilitatea realizării unei sinergii a proiectelor ce țin de domeniul transportului și turismului în bazinul Mării Negre.

Totodată, în cadrul vizitei la Soci, Andrei Galbur a adus un omagiu victimelor tragediei de la aeroportul din Istanbul.

OCEMN este o structură de cooperare regională, bazele căreia au fost puse în 1992, cînd liderii ai 11 state (Turcia, România, Bulgaria, Federaţia Rusă, Ucraina, Republica Moldova, Albania, Georgia, Azerbaijan, Armenia, Grecia) au semnat, la Istanbul, „Declaraţia de la Bosfor”. Cele 11 state care au semnat Declaraţia din 1992 sînt state fondatoare, iar Serbia s-a alăturat în 2001. Republica Moldova a exercitat acest mandat în decursul primului semestru al anului 2015.

(Editor L. Alcază)

img16005355

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!