ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Rusia și NATO vor discuta despre prevenirea conflictelor în zona Mării Baltice, anunță Vladimir Putin

09:37 | 02.07.2016 Categorie: Externe

Helsinki, 2 iul. /MOLDPRES/.Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri, în timpul unei vizite oficiale în Finlanda, că Moscova va încerca să reia dialogul cu NATO privind măsurile de sporire a încrederii și de prevenire a conflictelor, după summitul NATO care se va desfășura săptămîna viitoare la Varșovia, el avertizîndu-și totodată gazdele asupra măsurilor pe care armata rusă le-ar lua în cazul unei eventuale aderări a Finlandei la Alianța Nord-Atlantică, transmite agenția REUTERS, citată de AGERPRES şi MOLDPRES.

În timpul unei conferințe de presă comune cu președintele finlandez Sauli Niinisto, liderul de la Kremlin a anunțat că după summitul NATO va avea loc și reuniunea Consiliului Rusia-NATO, iar cele două părți vor discuta despre prevenirea conflictelor în zona Mării Baltice.

Pe de altă parte, Putin a sugerat că armata rusă și-ar putea deplasa trupele mai aproape de granița cu Finlanda, dacă această țară ar deveni membră a NATO. "Ei (finlandezii) ar deveni parte a infrastructurii militare a NATO, care ar ajunge peste noapte la granițele Federației Ruse (...) Credeți că trupele noastre vor mai rămîne la 1500 de kilometri depărtare ?", a avertizat el.

La rîndul său, președintele finlandez a cerut ca avioanele militare care zboară în această zonă să mențină deschise transponderele (emițătoarele radio ce permit identificarea avioanelor) pentru a se preveni incidentele nedorite. "Toți cunoaștem riscurile legate de aceste zboruri și am propus să convenim asupra folosirii transponderelor pentru toate zborurile în regiunea Mării Baltice", a insistat președintele Sauli Niinisto.

În ultimele luni, Rusia a interceptat mai multe avioane americane în apropierea granițelor ei din zona Mării Baltice și susține că respectivele avioane aveau transponderele închise.

 

 

/Editor M.Cucu/

img16005359

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!