ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Oraşul Cahul a împlinit 514 ani de la întemeiere

10:33 | 02.07.2016 Categorie: Regiuni

Chişinău, 2 iul. /MOLDPRES/. Oraşul Cahul a împlinit astăzi 514 ani de la prima atestare documentară a localităţii. Cu acest prilej, autorităţile au pregătit mai multe activităţi cultural-artistice, informează MOLDPRES.

Conform programului, la  Muzeul Ţinutului Natal a fost inaugurată o expoziţie tematică care oglindeşte etape  ale dezvoltării oraşului Cahul.

Mai multe activităţi vor avea  loc în seara zilei în Piaţa Horelor. Începînd cu ora 18.00, aici va fi vernisată o expoziţie de pictură, urmată de diverse programe artistice. Agenda festivă va culmina cu o horă de sărbătoare.

Prima atestare a localităţii, care actualmente este oraşul Cahul, se regăseşte într-un document eliberat oficial de cancelaria domnească şi se referă la 2 iulie 1502 cu denumirea Şcheia.

Mai tîrziu localitatea îşi schimbă denumirea în Frumoasa, iar prin decretul ţarului Rusiei Nicolai I din 18 decembrie 1835 i se conferă statut de oraş şi reşedinţă de judeţ cu numele Cahul, în cinstea victoriei asupra turcilor din 21 iulie 1770. În anii 1840-1845 oraşul Cahul şi-a schimbat înfăţişarea, căpătînd trăsături caracteristice unui centru de judeţ. Numărul populaţiei a ajuns la 6115 de locuitori.

Oraşul avea trei ateliere de olărit, unul de dubit piei şi două cămătării, zeci de mori de vînt, o şcoală lancasteriană, unde erau primiţi copii de orice credinţă religioasă, şi o şcoală primară pe lîngă biserică, în care învăţau 46 de băieţi. În anul 1850 a fost construită Catedrala Arhanghelii Mihail şi Gavriil, pe locul vechii biserici de lemn, ctitorită în 1785.

În anul 1857, la Cahul a activat, cîteva luni, în funcţie de judecător clasicul culturii româneşti, savantul cu renume mondial – Bogdan Petriceicu Haşdeu.  

(Reporter L. Grubîi, editor A. Răileanu)

img16005364

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!