ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul Pavel Filip a solicitat autorităţilor să asigure informarea şi protecţia conaționalilor aflaţi în Turcia

14:36 | 16.07.2016 Categorie: Oficial

Chişinău, 16 iul. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Pavel Filip a convocat astăzi o şedinţă de urgenţă la Guvern pe marginea situaţiei din Turcia, creată în urma acţiunilor violente din seara zilei de 15 spre 16 iulie a.c., a relatat pentru MOLDPRES Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Executivului.

La ședință au participat reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Transportului şi Infrastructurii Drumului, Autorităţii Aeronautice Civile, Agenţiei Turismului, Serviciului de Informare şi Securitate, precum şi a altor autorități.

Prim-ministrul a solicitat structurilor responsabile în situaţii de criză să asigure informarea şi protecţia cetăţenilor Republicii Moldova şi să răspundă prompt la solicitările acestora. Totodată, Pavel Filip a dispus mobilizarea personalului Ambasadei de la Ankara şi a Consulatului general de la Istanbul pentru a acorda asistenţa necesară conaţionalilor.

„Prioritatea numărul 1 pentru noi sînt cetăţenii Republicii Moldova, cei care se află acum în Turcia. Totodată, sîntem exact în plin sezon de odihnă, trebuie să vedem cum îi putem ajuta şi pe cei care intenţionează să călătorească în timpul apropiat în aceasta ţară. O să menţinem o Celulă de criză la nivelul Ministerului Afacerilor Externe pentru a încerca să protejăm şi să ajutăm cetăţenii Republicii Moldova”, a menţionat şeful Executivului.

Celula de criză, condusă de viceministrul de Externe Lilian Darii a fost înfiinţată încă din noaptea trecută şi are caracter de lucru permanent. Autorităţile sînt pregătite pentru a asigura, la necesitate, documentarea gratuită a cetăţenilor şi a identifica posibilităţile de evacuare a acestora. Conform datelor oficiale, în Turcia se afla astăzi peste şase mii de cetăţeni moldoveni.

La momentul actual, aeroportul Ataturk din Istanbul și-a reluat activitatea deplină. În acelaşi timp, compania Turkish Airlines şi-a anulat zborurile programate azi pe cursa Chişinău - Istanbul. Pasagerii care au solicitat să ajungă de urgență la destinații, au beneficiat de rerutare, iar celorlalți li s-a oferit cazare la hotel. Restul curselor n-au fost afectate şi zborurile sînt operate conform orarului stabilit.

Totodată, Premierul a transmis condoleanţe Guvernului turc pentru victimele înregistrate şi un mesaj de compasiune pentru cei care au avut de suferit si apropiaţii acestora.

În urma acţiunilor violente din Turcia, care au fost concentrate în oraşele Istanbul şi Ankara, au decedat peste 260 de persoane.

Cetățenii Republicii Moldova aflați în Turcia pot apela, la necesitate, Ambasada Republicii Moldova în Ankara (nr. tel.: +90 5348923694; +90 312 4465527) sau Consulatul General la Istanbul (nr. tel.: +90 5350254276; +90 212 251 72 64).

În acelaşi timp, cetăţenii care se află pe teritoriul Republicii Moldova, dar au nevoie de a solicita asistenţă sau pot oferi informaţii despre persoanele aflate în Turcia, pot apela Centrul de apel al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, la numărul de telefon: 080090990; 022 788 688 sau la adresa de e-mail: [email protected].

(Editor A. Răileanu)

img16005765

img16005765

img16005765

img16005765

img16005765

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!