ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Centrul “Împreună pentru viaţă” din Comrat va fi finanţat de stat

12:23 | 19.07.2016 Categorie: Regiuni

Chişinău, 19 iul. /MOLDPRES/. Centrul social regional de la Comrat “Împreună pentru viaţă” va beneficia de finanţare de la bugetul de stat, potrivit unei recente decizii de Guvern, informează MOLDPRES.

Centrul oferă susţinere psihosocială persoanelor bolnave de HIV/SIDA, precum şi rudelor acestora.

Solicitat de Agenţie, directorul organizaţiei de la Comrat, Nicolai Ormanji, a menţionat că datorită ajutorului din partea statului centrul va putea creşte numărul de servicii acordate beneficiarilor. “Cu susţinerea Guvernului vom putea include servicii noi pentru persoanele cu virusul HIV/SIDA care au mare nevoie de acest ajutor pentru a se integra în societate. Totodată, cu finanţare de la stat centrul va deveni instituţie publică şi va putea conlucra mai bine cu organizaţii similare. Astfel vom fi în stare să sporim competitivitatea personalului centrului, stabilind parteneriate eficiente cu spitalele, direcţiile pentru protecţie socială, centrele de sănătate publică ş.a.”, a subliniat Ormanji.

“Intenţionăm să organizăm mai multe acţiuni de informare şi sensibilizare a populaţiei pentru a influenţa opinia publică în aşa fel ca lumea să se debaraseze de stereotipul “ciumei sec. XX”, cum este catalogat virusul HIV/SIDA. Din păcate, mulţi oameni încă nu înţeleg că sindromul HIV nu e mai puţin periculos ca, bunăoară, hepatita C, însă atitudinea este absolut diferită. Ne dorim să motivăm cît mai mulţi tineri să facă testele pentru HIV/SIDA şi să nu le fie frică să ceară ajutor”, a precizat pentru MOLDPRES Nicolai Ormanji.

În R. Moldova activează patru instituţii similare – la Chişinău, Comrat, Bălţi şi Tiraspol.  Centrele “Împreună pentru viaţă” au fost constituite în anul 2012 din mijloacele donatorilor străini cu condiţia că ulterior vor fi asigurate de stat.

Centrul de la Comrat oferă servicii pentru întreaga zonă de sud a ţării şi la ora actuală are înregistraţi aproximativ 250 de beneficiari.

(Reporter L. Grubîi, editor M. Jantovan)

img16005822

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!