ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Conceptul reformării instruirii şi examinării conducătorilor auto a fost supus dezbaterilor publice

13:01 | 21.07.2016 Categorie: Societate

Chişinău, 21 iul. /MOLDPRES/. Mai mulţi reprezentanţi ai Centrului Resurselor Informaţionale de Stat  „Registru”, organizaţiilor neguvernamentale de profil şi întreprinderilor din domeniul pregătirii şoferilor s-au întrunit astăzi la Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (MTIC) pentru a discuta pe marginea implementării conceptului de reformare a procesului de instruire şi examinare a conducătorilor auto, transmite MOLDPRES.

Iulian Postică, viceministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, a făcut o prezentare a Conceptului propus de minister în luna mai. Potrivit oficialului, acesta aduce mai multe noutăţi pentru R. Moldova şi prevede un set de măsuri care să schimbe situaţia privind calificarea joasă a şoferilor, cumpărarea permiselor de conducere, corupţia în sistem etc.

„Vom propune modificări la legislaţie ce prevăd  optimizarea procesului de studii, introducerea permisului de începător ce va putea fi eliberat de la 17 ani cu condiţia conducerii asistate, implementarea perioadei de probaţiune, testului perceperii riscului ş.a. Totodată, va suferi schimbări şi examenul practic, iar pentru asta vom crea  autodromuri moderne care vor elimina factorul uman în timpul testării”, a menţionat Postică.

La rîndul său, ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Vasile Botnari, a relevat că toate modificările propuse vor fi supuse consultărilor cu specialişti din toate structurile statului şi ulterior dezbaterilor publice. „Ne-am propus să implementăm o reformă viabilă şi de real folos care să permită instruirea  unor şoferi profesionişti şi bine pregătiţi, în conformitate cu standardele europene. De aceea ministerul va avea o poziţie flexibilă şi va ţine cont de părerile tuturor părţilor implicate în procesul de instruire şi examinare a conducătorilor auto”, a declarat Vasile Botnari.

În baza propunerilor şi obiecţiilor acumulate vor fi elaborate modificări la acte legislative şi normative. Se preconizează ca noile reguli să fie aplicate din anul 2017.

(Reporter L. Grubîi, editor M. Jantovan)

img16005895

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!