ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Uniunea Europeană a finanţat renovarea unei policlinici din stînga Nistrului

14:07 | 21.07.2016 Categorie: Regiuni

Chişinău, 21 iul. /MOLDPRES/. O policlinică renovată a fost inaugurată astăzi în oraşul Dnestrovsc din stînga Nistrului. Instituţia, ce va oferi servicii pentru circa 20 de mii de localnici,  a fost modernizată cu susţinerea Uniunii Europene care a alocat peste 140 de mii de euro prin intermediul programului de consolidare a încrederii între locuitorii ambelor maluri ale rîului Nistru, comunică MOLDPRES.

Policlinica de la Dnestrovsc, construită în anii ’60 din secolul trecut, nu a fost reparată temeinic niciodată și risca să fie închisă pentru că nu mai corespundea standardelor de exploatare. Acoperișul era spart, sistemul de încălzire - defect, iar cel de aprovizionare cu apă și canalizare nefuncțional. Doctorilor le lipseau condiții elementare de muncă pentru a oferi servicii medicale de calitate pacienţilor din Dnestrovsk, precum şi celor din localităţile învecinate.  

Renovarea policlinicii din Dnestrovsc este unul din proiectele finanțate în stînga Nistrului de Uniunea Europeană, Agenția Elvețiană de Dezvoltare și Cooperare (SDC) și implementate în parteneriat cu trei agenții ONU: Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, Organizația Mondială a Sănătăți și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Policlinica din Dnestrovsc a fost dotată cu frigidere pentru păstrarea vaccinurilor, oferite de UNICEF, UE și SDC. Echipament pentru vaccinare a mai fost oferit pentru Centrul sanitar-epidemiologic din Tiraspol și alte 140 de instituții medicale care deservesc 44 de sate din regiune.

„Sîntem mîndri să fim astăzi aici și să vorbim despre realizările noastre comune. Împreună cu ONU și partenerii noștri elvețieni ne-am angajat să consolidăm și să modernizăm sectorul de îngrijire a sănătății de pe ambele maluri ale rîului Nistru, să stimulăm contactele dintre experți și schimbul de tehnologii între practicieni. Noi credem că acesta este esențial pentru îmbunătățirea calității asistenței medicale, iar UE va sprijini intensificarea acestor legături pentru beneficiul pacienților de pe ambele maluri”, a menționat la ceremonia de inaugurare șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola.

Cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare, în perioada 2012-2015, în stînga Nistrului au fost renovate trei instituții perinatale, alte cinci au fost dotate cu echipament medical modern, iar personalul a fost instruit. Totodată, a fost reconstruit Spitalul de Urgență din Bender, fiind desfăşurate campanii de informare şi sensibilizare a populaţiei asupra multor probleme de sănătate.

(Reporter L. Grubîi, editor M. Jantovan)

img16005900

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!