ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Meteorologii au anunţat Cod galben de caniculă

15:11 | 22.07.2016 Categorie: Societate

Chişinău, 22 iul. /MOLDPRES/. Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat astăzi Cod galben de caniculă pentru perioada 24-29 iulie, pe întreg teritoriul ţării, informează MOLDPRES.

Potrivit datelor SHS, temperatura maximă a aerului în orele amiezii va atinge valori de pînă la +33°C și mai mult.

În aceste condiții, hidrometeorologii au emis pentru perioada 22-29 iulie şi avertizare de pericol excepțional de incendiu a fîșiilor forestiere și a culturilor agricole.

Solicitată de agenţie, ofiţerul de presă al Serviciului Protecţiei Civile şi Situațiilor Excepționale, Diana Ţurcanu, a precizat că salvatorii atenționează populația să se protejeze de soare în orele de vîrf. „Oamenii care aleg să meargă la bazinele acvatice din țară sînt îndemnaţi să respecte regulile de comportament pe apă şi să se afle în preajma minorilor. Totodată, pentru evitarea incendiilor, persoanele sînt îndemnate să evite utilizarea focului în prejma lanurilor cu cereale, în apropierea spațiilor forestiere, precum şi aprinderea vegetației uscate și a resturilor menajere”, a susţinut Ţurcanu.

„În cazul în care temperaturile vor continua să crească şi în următoarele zile, atunci Ministerul Afacerilor Interne urmează să decidă dacă salvatorii vor amplasa corturi de acordare a primului ajutor cetăţenilor”, a menţionat Diana Ţurcanu.

Pentru perioada caniculară, medicii recomandă evitarea expunerii prelungite la soare între orele 11.00 şi 18.00, purtarea pălăriilor de soare, a hainelor lejere de culori deschise, confecționate din țesături naturale, consumul zilnic a circa 1,5 - 2 litri de lichide, evitarea excesului de cafea şi reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice.

(Reporter A. Plitoc, editor A. Răileanu)

img16005936

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!