ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Procuratura Anticorupţie a emis mandat de arest pe numele omului de afaceri Veaceslav Platon

13:03 | 25.07.2016 Categorie: Societate

Chişinău, 25 iul. /MOLDPRES/. Procuratura Anticorupţie a emis astăzi mandat de arest preventiv de 30 de zile pe numele omului de afaceri Veaceslav Platon, care a fost anunțat în căutare internaţională. Acesta este învinuit în dosarul furtului de la Banca de Economii (BEM), după ce ar fi beneficiat de credite neperformante în valoare de 800 de milioane de lei, informează MOLDPRES.

Anunţul a fost făcut astăzi de către şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, la un briefing de presă care a avut loc în urma perchezițiilor și ridicării mai multor documente din cadrul băncilor, oficiilor și domiciliilor, persoanelor care ar fi implicate în dosarul fraudei de la BEM.

„Procurorii CNA au descins în această dimineaţă la cinci bănci din ţară, printre care: Victoriabank, Moldindconbank, Moldova-Agroindbank şi compania de asigurări ASITO. Totodată, percheziţii au avut loc la cinci agenţi economici şi la persoane fizice care administrau aceste instituţii. Descinderile au fost efectuate cu scopul identificării actelor şi contractelor care ar stabili legătura numitului Veaceslav Platon în delapidarea banilor de la BEM”, a declarat Viorel Morari.

„Potrivit informaţiilor, banii au fost obţinuţi din BEM  în noiembrie 2014, iar perioada obţinerii creditelor datează începînd cu anul 2011. Ulterior peste 800 de milioane de lei au fost scoşi din ţară prin intermediul tranzacţiilor internaţionale prin mai multe bănci din Letonia şi Marea Britanie”, a menţionat Morari.

Şeful Procuraturii Anticorupţie a mai precizat că în urma perchezițiilor de astăzi au fost reținute „două persoane - factori de decizie din cadrul băncii Moldindconbank. În prezent aceste persoane sînt audiate, iar alte două urmează să fie citate”, a spus Morari.

CNA are în gestiune mai multe cauze penale ce vizează delapidările de la Banca de Economii şi Banca Socială. Este vorba despre obţinerea creditelor prin înşelăciune, însuşirea bunurilor în proporţii deosebit de mari, încălcarea regulilor de creditare, abuz în serviciu, spălare de bani, gestionarea defectuoasă a BEM şi Banca Socială şi obstrucţionarea supravegherii bancare.

(Reporter A. Plitoc, editor M. Jantovan)

img16005984

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!