ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Unitatea contravențională a fost majorată de la 20 de lei pînă la 50 de lei

16:38 | 29.07.2016 Categorie: Societate

Chişinău, 29 iul. /MOLDPRES/. Unitatea contravențională a fost majorată de la 20 de lei pîna la 50 de lei, potrivit unor modificări legislative adoptate astăzi de Parlament, în lectură finală, informează MOLDPRES.

Autorii amendamentelor au afirmat că unitatea convenţională în mărime de 20 de lei a fost stabilită încă în anul 2002 și a rămas neschimbată pînă în prezent, iar aplicarea acesteia este disproporţionată în raport cu gravitatea infracţiunii săvîrşite. „Actualele modificări prevăd majorarea unităţii convenţionale pînă la 1% din salariul mediu lunar pe economie prognozat de Guvern pentru anul în care s-a săvîrşit fapta. Astfel, în anul 2016 această unitate convenţională ar fi egală cu 50,5 lei”, se menționează în document.

Noile modificări mai prevăd ca mărimea amenzii pentru persoanele fizice se stabileşte în limitele de la 500 la 3000 unităţi convenţionale, iar pentru infracţiunile săvîrşite din interes material – pînă la 20.000 unităţi convenţionale, luîndu-se ca bază mărimea unităţii convenţionale la momentul săvîrşirii infracţiunii.

„În acelaşi timp, la eschivarea cu rea-voinţă a condamnatului de la achitarea amenzii stabilite ca pedeapsă principală sau complementară, instanţa de judecată poate să înlocuiască suma neachitată a amenzii cu închisoare în limitele termenelor pedepsei maximale, prevăzute de articolul respectiv al părţii speciale a prezentului cod. Suma amenzii se înlocuieşte cu închisoare, calculîndu-se o lună de închisoare pentru 100 de unităţi convenţionale”, se specifică în document.

Totodată, în cazul în care condamnatul nu este în stare să plătească amenda stabilită ca pedeapsă principală sau complementară, instanţa de judecată poate înlocui suma neachitată a amenzii cu muncă neremunerată în folosul comunităţii, calculîndu-se 60 de ore de muncă neremunerată în folosul comunităţii pentru 100 de unităţi convenţionale de amendă.

Prezenta lege intră în vigoare în termen de trei luni de la data publicării. Cauzele contravenționale pornite pînă la intrarea în vigoare a prezentei legi vor continua să fie instrumentate conform competențelor stabilite de legea în vigoare la momentul pornirii lor.

(Reporter A. Plitoc, editor L. Alcază)

img16006160

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!