ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În mai multe localităţi din ţară au fost organizate Zilele Diasporei

10:40 | 20.08.2016 Categorie: Regiuni

Chişinău, 20 aug. /MOLDPRES/. Migranţi originari din cele 25 de localităţi beneficiare ale proiectului “Migraţie şi dezvoltare locală” (MiDL) s-au implicat, alături de autorităţile locale, în programul Zilelor Diasporei, desfăşurate în R. Moldova în perioada 19-21 august, informează MOLDPRES.

Potrivit primarilor acestor localităţi, organizarea evenimentelor dedicate Zilelor Diasporei este o ocazie perfectă de a interesa și de a atrage migranții în dezvoltarea infrastructurii locale, crearea serviciilor pentru copii și persoane în etate, lansarea afacerilor. Primăriile organizează aceste acţiuni în comun cu cele 25 de Asociaţii de băştinaşi, create recent în cadrul proiectului MiDL, finanţat de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare, cu suportul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Agenda Zilelor Diasporei prevede dezbateri publice, zile ale ușilor deschise la instituțiile publice, schimburi de experiență între migranți și localnici, sărbători gastronomice, expoziții artistice în aer liber, festivaluri folclorice, excursii, expoziții de produse autohtone etc.  „Toate aceste activități au menirea să întărească relația de parteneriat dintre cetățenii plecați şi autoritățile publice locale. Astfel, migranții sînt informați despre problemele comunității, ei pot participa la stabilirea  priorităților și pot contribui financiar sau cu expertiză la soluționarea acestora. Doar astfel migrația poate fi pusă în serviciul dezvoltării locale”, a afirmat Olesea Cazacu, managerul proiectului “Migrație și dezvoltare locală”.

La rîndul său, Ion Cărpineanu, primarul satului Cărpineni, raionul Hînceşti, a menţionat că asemenea întruniri sînt foarte productive pentru dezvoltarea locală, deoarece “consătenii plecaţi au puncte de vedere inovative, iar primăria cunoaşte problemele reale din comunitate, construindu-se astfel o sinergie atît de necesară la nivel local”.

Proiectul „Migraţie şi dezvoltare locală” are un buget de aproape două milioane de dolari şi este implementat în perioada 2015–2017, în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova, autorităţile publice şi organizaţiile neguvernamentale locale, sectorul privat, populaţia, inclusiv migranţii originari din comunităţile-ţintă. La program participă 25 de sate şi oraşe de pe întreg teritoriul ţării, unde au fost create asociaţii de băştinaşi, cu pagini web, conturi pe reţele de socializare şi platforme de transmisiune on-line ale activităților autorităților locale.

(Reporter L. Grubîi, editor M. Jantovan)

img16006668

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!