ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul Pavel Filip a participat la deschiderea oficială a programului DOR 2016

17:24 | 22.08.2016 Categorie: Oficial

Chişinău, 22 aug. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Pavel Filip a participat, astăzi, la inaugurarea celei de a patra ediţii a Programului DOR – Diasporă. Origini. Reveniri, destinat copiilor şi tinerilor din diasporă. Premierul a menţionat că această tabără este o posibilitate pentru copiii şi tinerii din diasporă să viziteze ţara de baştină, să cunoască mai multe despre tradiţii şi obiceiuri, să interacţioneze cu semenii lor de aici, relatează MOLDPRES cu referire la Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului. 

Totodată, Pavel Filip a spus că actualul Guvern este preocupat de îmbunătăţirea nivelului de trai al cetăţenilor Republicii Moldova şi de crearea condiţiilor optime pentru revenirea acasă a celor plecaţi peste hotare. „Este adevărat că am trăit mai multe momente grele, am avut mai multe crize care au determinat părinţii voştri să plece peste hotare, pentru a-şi găsi un loc de muncă. Acest lucru este o greutate pe care noi o resimţim zi de zi. Aveţi în faţa dumneavoastră un om care în fiecare zi se gîndeşte cum şi ce să facă cu echipa guvernamentală pentru ca această ţară să devină foarte şi foarte atractivă pentru voi, pentru părinţii voştri”, a punctat şeful Executivului.

În acelaşi timp, Pavel Filip a subliniat că este foarte important ca toţi copiii migranţilor moldoveni să păstreze legătura emoţională cu ţara de baştină şi să cunoască tradiţiile acesteia. „Există locuri frumoase şi pitoreşti pe întreg globul pămîntesc, dar cel mai bine omul se simte la origini, acolo de unde a plecat. Să ştiţi că cel mai bine o să vă simţiţi în Republica Moldova. Eu vă doresc să vă simţiţi bine aici şi vreau să vă văd cît mai des şi mai curînd acasă. Casa dumneavoastră este Republica Moldova”, a accentuat Prim-ministrul.

Participanţii la Programul DOR au avut posibilitatea să dialogheze cu premierul, adresînd întrebări dintre cele mai diferite: de la planurile sale în calitate de şef al Executivului pînă la visurile şi şotiile din copilărie.

Întrebat de copii care ar fi trei motive care să-i determine pe cetăţenii moldoveni plecaţi peste hotare să revină acasă, Premierul a spus: „primul ar fi acela că Moldova este patria dumneavoastră, altul că ţara noastră a fost binecuvîntată de Dumnezeu prin oamenii săi deosebiţi, chiar dacă Republica Moldova nu are munte, nu are mare, dar are oameni frumoşi. Şi cel de-al treilea ar fi că Moldova va deveni, în curînd, o ţară alături de statele din familia europeană”.

Tabăra DOR – Diasporă. Origini. Reveniri – se desfăşoară sub patronajul Guvernului şi este organizată anual de către Biroul pentru Relaţii cu Diaspora. Programul își propune să consolideze legăturile culturale și de identitate ale copiilor din diasporă cu țara de origine - Republica Moldova. La ediţia din acest an participă peste o sută de copii din 13 țări, cu vîrste cuprinse între 12-17 ani.

(Editor L. Alcază)

img16006714

img16006714

img16006714

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!