ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Prețurile plafon de comercializare a carburanților au fost ridicate în medie cu 6 la sută

14:53 | 23.08.2016 Categorie: Economie

Chişinău, 23 aug. /MOLDPRES/. Benzina se va scumpi de miercuri cu 5,1 la sută, iar motorina cu 7,3 la sută, pe fondul creșterii prețurilor la bursele regionale. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit prețul plafon de comercializare a benzinei auto Premium-95 pentru perioada 24 august – 6 septembrie la nivel de 15.99 de lei pentru un litru, față de 15.21 în perioada precedentă, iar prețul la motorină a urcat la 13.82 lei per litru, comparativ cu 12.88 în perioada precedentă, informează MOLDPRES.

Este pentru prima oară în ultimele două luni cînd prețurile la carburanți cresc, după trei reduceri consecutive.

Prețurile respective au fost stabilite de ANRE în conformitate cu prevederile noii Metodologii de formare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, în vigoare din 13 mai 2016. Prețurile afișate astăzi pe pagina electronică a ANRE vor fi valabile 14 zile calendaristice.

Conform Metodologiei, ANRE, la fiecare 14 zile calendaristice, în ziua de marți, stabilește prețurile plafon de comercializare cu amănuntul a benzinei, motorinei și a gazului lichefiat și le publică pe pagina sa web pînă la ora 13.00. În aceeași zi, fiecare operator de pe piața produselor petroliere va determina, pornind de la prețurile plafon stabilite de ANRE, prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere, le va publica pe pagina sa web și le va afișa pe panourile informative de la stațiile de alimentare. Prețurile stabilite de operatori vor intra în vigoare și se vor aplica pentru toți consumatorii, cu începere din ziua de miercuri, ora 00.01 noaptea.

După intrarea în vigoare a modificărilor și completărilor la Legea privind piața produselor petroliere, operate la 17 iunie,  preţurile de comercializare cu ridicata și cu amănuntul a gazului lichefiat sînt stabilite de operatorii de pe piață după un alt mecanism, prevăzut în Metodologia de formare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan)

img16006738

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!