ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președintele Turciei a transmis felicitări R. Moldova cu ocazia aniversării a 25-a de la proclamarea Independenței

08:53 | 24.08.2016 Categorie: Oficial

Chişinău, 24 aug. /MOLDPRES/. Viceprim-ministrul Andrei Galbur, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, aflat în vizită oficiala la Ankara, a fost primit ieri de către Preşedintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan, transmite MOLDPRES citînd Serviciul de informare și comunicare cu mass-media al MAEIE.

Șeful diplomației moldovenești a reiterat condamnarea fermă de către autoritățile Republicii Moldova a tentativei violente de a prelua prin forţă puterea de stat în Turcia, în iulie 2016, enunțînd solidaritatea autorităţilor Republicii Moldova cu conducerea democratic aleasă a Republicii Turcia. De asemenea, au fost exprimate condoleanțe din partea conducerii țării în legătură cu recentele atacuri teroriste din Turcia.

În continuare, oficialii au examinat starea actuală și perspectivele dezvoltării relațiilor bilaterale. Părțile și-au exprimat convingerea privind existența tuturor premizelor pentru avansarea acestor relații la nivelul unui parteneriat strategic. În acest context, ministrul Galbur a adus expresia gratitudinii Chișinăului oficial pentru tot sprijinul valoros acordat de Republica Turcia în anii de independență a țării noastre. Cu acest prilej, Președintele Erdogan a transmis conducerii Republicii Moldova și întregului popor moldovenesc sincere felicitări cu ocazia aniversării a 25-a de la proclamarea Independenței.

Totodată, părțile au făcut un schimb de opinii privind existența unui potențial nevalorificat în domeniul cooperării comercial-economice dintre ambele țări. Oficialii și-au exprimat convingerea că apropiata intrare în vigoare a Acordului de Comerț Liber va contribui la intensificarea comerțului bilateral.

Interlocutorii au evidențiat rolul de punte de prietenie și cooperare dintre țările noastre care îi revine autonomiei găgăuze a Republicii Moldova. În acest sens, ministrul de Externe Andrei Galbur a apreciat înalt sprijinul autorităţilor turce în vederea integrării cît mai active a populaţiei găgăuze în societatea moldovenească.

În finalul întrevederii, Președintele Erdogan și-a exprimat disponibilitatea de a întreprinde o vizită oficială în Republica Moldova în viitorul apropiat. 

(Editor A. Răileanu)

img16006750

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!