ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vicepreședintele american susține că SUA cooperează cu Turcia în cazul Gulen

18:08 | 24.08.2016 Categorie: Externe

Ankara, 24 aug. /MOLDPRES/. Vicepreședintele american Joe Biden a declarat miercuri că SUA cooperează cu Turcia în ceea ce privește evaluarea dovezilor împotriva predicatorului musulman Fethullah Gulen, exilat în SUA și acuzat de Ankara de implicare în puciul eșuat de luna trecută, dar a insistat că SUA trebuie să-și respecte obligațiile legale, transmit Reuters și EFE, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

„Nu avem niciun interes să protejăm pe cineva care a făcut rău unui aliat, dar trebuie să ne respectăm obligațiile legale”, a spus Biden, într-un discurs în parlamentul turc, după o întîlnire cu premierul turc Binali Yildirim. Biden, care a declarat că „înțelege sentimentele intense” ale guvernului și poporului din Turcia în cazul Gulen, a explicat că niciun președinte al SUA nu poate extrăda pe nimeni, „doar un tribunal o poate face”.

Pe de altă parte, Biden a respins cu vehemență orice acuzație potrivit căreia țara sa ar fi avut informații despre sau ar fi cooperat cu autorii tentativei de lovitură de stat eșuată care a avut loc în Turcia la 15 iulie. „Permiteți-mi să fiu clar, cu privire la orice fel de speculație pe care am auzit-o, cum că SUA ar fi știut dinainte sau ar fi fost complice (la puci). SUA nu au avut niciun fel de informație anterioară față de ceea ce s-a întîmplat la 15 iulie”, a insistat vicepreședintele american.

„Poporul turc nu are un prieten mai bun decît SUA”, a mai spus Biden. El a exprimat condoleanțe și solidaritate cu Turcia după ultimul atentat din Gaziantep, soldat cu 54 de morți și pe care autoritățile turce îl atribuie grupării teroriste Stat Islamic, și a spus că Ankara și Washington vor continua să atace această organizație în Siria. În același timp, Biden a subliniat că ambele țări „conlucrează pentru a încerca să găsească o soluție durabilă pentru Siria” și a mulțumit Turciei pentru că a primit trei milioane de refugiați sirieni pe teritoriul său.

(Editor A. Răileanu)

img16006785

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!