ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În discursul de Ziua Independenței, Petro Poroșenko insistă că dușmanul nu a reușit să îngenuncheze Ucraina

18:28 | 24.08.2016 Categorie: Externe

Kiev, 24 aug. /MOLDPRES/. Președintele ucrainean Petro Poroșenko a declarat miercuri că, după mai bine de doi ani de război, dușmanul nu a reușit să îngenuncheze Ucraina, transmite EFE, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

"Privind în urmă, la cei peste doi ani de război, se poate spune cu certitudine că dușmanul nu putut să-și îndeplinească niciuna dintre misiunile sale strategice, nu a putut îngenunchea Ucraina. Iar acest lucru a costat viața a 2.504 de soldați de-ai noștri", a spus Poroșenko într-o alocuțiune rostită în Piața Independenței din Kiev, mai cunoscută sub numele de Maidan, înaintea paradei militare organizate cu prilejul aniversării a 25-a de la declararea independenței.

Liderul ucrainean a menționat că circa 300.000 de ucraineni au participat „la luptele cu separatiștii proruși și cu trupele ruse din estul Ucrainei”. „Între 2014 și 2016, de la punctele de recrutare au plecat pe front aproape 300.000 de persoane: mai întîi, voluntari; apoi, recruți, iar acum militari profesioniști”. Poroșenko a mai spus că pentru acest an, prioritatea a fost crearea unei armate profesionale și a insistat că în prezent 75% dintre militari sînt angajați pe bază de contract.

Cu toate că a subliniat că Ucraina este capabilă să se apere singură, liderul de la Kiev a apreciat totodată că țara are nevoie de ajutorul partenerilor săi internaționali. "Această paradă le va dovedi partenerilor noștri internaționali că Ucraina este capabilă să se apere, dar că are nevoie ca aceștia să continue s-o ajute. Dușmanul nostru este o țară care ocupă a noua parte din suprafața terestră a Planetei și al cărui buget militar este de zeci și zeci de ori mai mare decît al nostru", a spus Poroșenko, făcînd aluzie la Rusia.

Șeful statului ucrainean a mai adăugat că acordul de asociere cu UE începe să dea roade și "compensează gradual pierderile colosale provocate de război și de agresiunea economică pe care o desfășoară Rusia". "Moscova încearcă să ne sufoce cu închiderea pieței sale și cu blocarea tranzitului către alte țări”, a mai spus șeful statului ucrainean.

(Editor A. Răileanu)

img16006788

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!