ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova ar putea primi cea de-a doua tranșă din împrumutul românesc după aprobarea acordului cu FMI

12:58 | 25.08.2016 Categorie: Economie

Chişinău, 25 aug. /MOLDPRES/. Guvernul României va acorda următoarea tranșă din asistența financiară rambursabilă în valoare de 150 de milioane de euro pentru Republica Moldova imediat după ce aceasta va semna un Acord cu Fondul Monetar Internațional, a confirmat astăzi la Chișinău Anca Dragu, ministrul Finanţelor Publice al României, într-o conferință de presă, ținută în comun cu ministrul moldovean al Finanțelor, Octavian Armașu, relatează MOLDPRES.

Pe 24 august Republica Moldova a primit prima tranșă în sumă de 60 milioane de euro, care constituie un suport bugetar cu destinație generală. Banii vor fi utilizați pentru a acoperi toate tipurile de cheltuieli de la bugetul de stat, a precizat Octavian Armașu. Ministrul a adăugat că dacă pînă în prezent arau acoperite doar cheltuielile curente, ca pensiile, salariile, plățile sociale, după primirea primei tranșe, Republica Moldova se află în situația cînd poate finanța și proiectele de dezvoltare, de reabilitare a drumurilor.

”Astăzi  sînt deblocate deja toate procesele de achiziții publice, nu mai avem limitări. Avem capacitate de a finanța toate proiectele. Sigur că aceasta a devenit posibil după deblocarea finanțării externe și prima rîndunică este prima tranșă a creditului românesc”, a afirmat ministrul Finanțelor.

Cu referire la condițiile pe care urma să le îndeplinească Guvernul de la Chișinău, ministrul Finanţelor Publice al României, Anca Dragu, a subliniat că în cazul în care prima tranșă ar fi fost eliberată ”înaintea ca în Republica Moldova să înceapă procesul de reforme și să aibă și rezultate”, atunci aceasta ”ar fi fost dificilă pentru noi toți”, nu ar fi contribuit la ”redobîndirea încrederii pe care Guvernul o are acum pe plan intern și extern”.

"Data debursării următoarei tranșe din sprijinul de 150 de milioane de euro va fi discutată cu Guvernul de la Chișinău și poate avea loc după ce va fi concretizat un acord de finanțare cu FMI, deci după decizia bordului FMI. Atunci vom putea trece în discuții și modul și data la care această a doua tranșă va fi livrată", a declarat într-o conferință de presă și Premierul României Dacian Cioloș.

Împrumutul de 150 de milioane de euro este oferit pentru o perioadă de 5 ani, cu o dobîndă de 1,45 la sută. 

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan)

img16006806

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!