ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziţie dedicată celor 25 de ani de la declararea Independenţei R. Moldova a fost inaugurată la Chişinău

17:01 | 25.08.2016 Categorie: Cultură

Chişinău, 25 aug. /MOLDPRES/. La Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei a avut loc astăzi inaugurarea expoziţiei „Moldova Independentă. Pagini de istorie”,  prilejuită de împlinirea a 25 de ani de la proclamarea Independenţei Republicii Moldova, informează MOLDPRES.

Expoziţia reuneşte circa 180  de imagini fotografice, documente, piese de numismatică şi filatelie, pancarte, afişe, piese de vestimentaţie militară, cărţi şi alte relicve care reflectă evenimente de semnificaţie majoră din istoria recentă a tînărului nostru stat. 

Solicitată de MOLDPRES, directorul adjunct al instituţiei, Elena Postică a afirmat că expoziţia debutează cu un grupaj de materiale care oglindesc pagini din istoria Republicii Moldova, începînd cu lupta pentru decretarea limbii române drept limbă de stat, revenirea la grafia latină şi adoptarea simbolurilor naţionale, şi continuă cu un compartiment ce readuce în atenţia  publicului imagini spectaculoase de la Marea Adunare Naţională şi de la sesiunea extraordinară a organului legislativ suprem al republicii de la 27 august 1991.

Potrivit sursei citate, un interes deosebit prezintă piesele care simbolizează  revenirea la istoria şi tradiţiile seculare ale neamului nostru, colecţia de medalii şi timbre dedicate unor personalităţi şi evenimente istorice,  simbolurile naţionale şi distincţiile de stat ale Republicii Moldova.

Expoziţia este întregită de un grupaj de materiale  care reconstituie procesul de afirmare a Republicii Moldova pe arena internaţională, colaborarea cu diverse  state ale lumii şi cu cele mai importante organisme regionale şi internaţionale.

Prezentă la eveniment, ministrul Culturii, Monica Babuc, a menţionat că odată cu proclamarea independenţei, au fost deschise larg uşile spre cunoaşterea adevărului istoric, spre afirmarea ţării noastre spre un făgaş nou, european.

La rîndul său, prim-vicepreşedintele primului Parlament al Republicii Moldova,  Ion Hadârcă a  subliniat că  ziua de 27 august a fost precedată de alte evenimente importante  pentru istoria noastră precum ar fi proclamarea suveranităţii,  podul de flori, decretarea Imnului „Deşteaptă-te, române”, recunoaşterea Independenţei Lituaniei, respingerea referendumului pentru păstrarea URSS ş.a.

Expoziţia va fi deschisă pînă la 31 decembrie.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img16006818

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!